Stiri Brasov, Turism

După interzicerea accesului autocarelor turistice în Șchei, Prima Școală Românească nu mai atrage deloc turiști străini. Muzeul ar putea fi închis

La patru luni după ce primăria a interzis accesul autocarelor cu turiști în Scheii Brașovului, unde se află muzeul “Prima școală românească”, numărul turiștilor străini la acest obiectiv a scăzut de la o medie de peste 1.500 pe zi la aproape zero.

Directorul muzeului se teme că instituția, care “trăiește” din taxa de intrare, se va închide, iar agenții de turism care aduc străini în România sunt și ei nemulțumiți. Mai mult de 95% dintre străinii care vin în excursii de grup în România și merg în circuite cu autocarul în țară sunt bătrâni și nu se pot deplasa prea mult pe jos, pentru că majoritatea suferă de probleme locomotorii, spune pentru Profit.ro Mircea Vladu, proprietarul agenției de turism Holiday Office.

Din acest motiv, măsura pe care a luat-o în decembrie primăria de a închide pentru autocare drumul către Scheii Brașovului a afectat puternic excursiile cu turiști străini în zonă și activitatea celor opt muzee, printre care și cea mai veche școală românească. Prima școală românească din țară se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae, primele cursuri în limba română având loc aici în 1583 și este unul dintre cele mai căutate obiective de către turiștii străini care ajung în România. În muzeu se află cel mai vechi manual de școală, datând din secolul XI, dar și tiparnița lui Coresi.

“Până și ONT, în comunism, vindea această atracție turistică. Dar avem o mare problemă după ce, la sfârșitul anului trecut, primăria a interzis accesul autocarelor în zonă, care nu pot opri și lăsa turiștii străini decât laAro Palace, la aproape treii kilometri distanță. Drumul lung și în pantă îi descurajează pe turiștii străini, majoritatea vârstinici, care renunță la acest obiectiv, deși noi l-am trecut în cataloagele noastre și vacanțele au fost cumpărate de ei cu un an în urmă”, a spus Vladu. El a afirmat că amenda pentru un autocar care intră în acea zonă interzisă este de 3.000 de lei și niciun șofer nu își permite să încalce interdicția.
Astfel, crede Vladu, autoritățile locale din Brașov afectează grav turismul în zonă, și lucrurile ar fi stat mult mai bine dacă ar fi permis staționarea autocarelor doar pentru câteva minute la muzeu, cât coboară și urcă turiștii. “Noi nu vrem să parcăm acolo, ci doar să oprim cât să lăsăm oamenii să coboare. Ar putea pune o taxă pe intrarea autocarelor, de 100-200 de lei, dar nu să interzică total accesul”, a mai spus directorul agenției.

Vasile Oltean, directorul muzeului “Prima Școală Românească”, afirmă că interdicția de intrare a autocarelor este o “tâmpenie strigătoare la cer” și dă exemplu că marți au fost trei autocare cu turiști italieni care au renunțat să viziteze muzeul pentru că n-au putut intra în zonă. “Din 24 decembrie n-am mai avut grupuri de turiști străini în zonă, deși înainte aveam zeci de autocare pe zi, iar în fiecare autocar erau, în medie, 60 de oameni. Acum mai vin doar turiști români și străini care ajung individual, nu mai mulți de câțiva pe zi, dar avem zile în care nu mai vine niciun străin”, a mai spus Oltean. El se teme că, în acest ritm, muzeul va fi închis, pentru că obiectivul supraviețuiește doar din taxa de intrare.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

5 Comentarii

 1. Pingback: Momente critice pentru Muzeul Prima Școală Românească! Preotul Vasile Oltean: "Tâmpenie strigătoare la cer" - Realitatea de Brașov

 2. calugarul

  In orice tara din Occident nu te lasa autocarul in fata muzeului, exista si mijloace alternative de transport pana acolo, sau mergem pe jos, in strainatate mergeam si 3-5 km pe zi.
  Parintele , ca de obicei se plange, e o forma de marketing si asta si oricum exagereaza. In saptamana altfel- inainte de Saptamana Mare, am vazut personal intrand si iesind de la Prima Scoala Romaneasca 4 grupuri in interval de nici o ora, unul era sigur de straini, dar acest domn director nu i-a vazut de cam de mult timp…, Ia faceti o investigatie jurnalistica serioasa si vedeti cum sta situatia.
  Si mai e ceva, cu atatea tot plansete, ar trebui onorata Biserica Ortodoxa Romana sa-si plateasca angajatii acelui muzeu, ca tot are bani la greu si face bani din orice activitate ecumenica. Stiti ce taxe legale si neoficiale cer preotii din Schei?? de la oameni saraci si amarati cu pensie de 700 -900 lei, de ce nu se scrieti despre asta??200 lei pentru o inmormantare per preot, fara alte sute oficiale, sa nu mai zicem de fructele de pe Tocile ce se cer, poate le e pofta la saracii adormiti…intru Domnul..

  • calatorinlumealarga

   @calugarul Pe ce te bazezi cand zici ca in nici o tara din Occident nu te lasa autocarul in fata muzeului? Ca experienta proprie clar nu e..

 3. Stimate domn calator sau cum va numiti, este adevarat, am o experienta mica in excursii, calatorii in lumea larga, dar ,totusi, am vizitat aproximativ 20 de muzee din Germania, circa 15 in Austria, circa 10 in Ungaria, Bulgaria, Italia si altele, dar , cred ca doar in circa 5 din ele am fost lasat- debarcat la 100 de metri de muzeu, niciodata, din pacate- sau mai bine zis mai bine, in fata muzeului respectiv.

 4. Ne-ar interesa cine a făcut aceasta propunere și cine a votat în consiliu aceasta hotărâre, sa știm sa nu ii mai votam vreodată! Tot centru istoric este lăsat sa moara, centrul de sub Tampa închis, Terenul de Tenis Olimpia, închis, Cetatea de pe Dealul Cetății închisă, rămăseseră doar Prima Școală Românească și câteva muzee, acum au găsit exact măsură de anihilare a Centrului Istoric Brașovean, toți sunt niște trădători și vânzători de tara și a tot ce înseamnă valori vechi românești.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*