Cultură, Stiri Brasov

Raport CIA despre Orașul Stalin: După schimbarea de putere, brașovenii au devenit alcoolici. În sănătate a început era lipsei de medicamente

Un raport CIA de la jumătatea anilor ’50 surprinde destul de bine viața brașovenilor aflați sub ocupație sovietică, în cea mai dură parte a regimului comunist românesc, când industria și armata erau controlate de Fratele mai Mare de la Răsărit. Autorii raportului observă că, deși locuitorilor li s-a impus schimbarea numelui orașului după cel al Comisarului Apărării Poporului Sovietic, ei persistă în a folosi denumirea veche. Nici străzile nu au scăpat de botezul denumirilor cu iz proletar.

Cu toate că numele Brașovului a fost schimbat în ”Orașul Stalin”, noul nume este folosit exclusiv oficial. Populația se încăpățânează să folosească încă numele ”Brașov”.

De asemenea, multe nume de străzi au fost schimbate. De exemplu: Strada principală – Regele Carol, a fost redenumită Bulevardul Lenin (astăzi 15 Noiembrie – n. red). Această stradă trece pe lângă nou-ridicata statuie a lui Stalin la marginea orașului (n.r.: Eroare, nu era la marginea orașului, ci în fața Poștei).

Lângă stația de autobuz se află o clădire neterminată, numită local „exemplu tipic de construcție socialistă”. S-a dorit a fi o sală mare pentru manifestații și întâlniri de propagandă de partid. Era cât pe ce să fie terminată când zidurile principale de rezistență s-au surpat în pământ. S-a constatat că proiectanții au calculat greșit soliditatea solului. Construcția a fost abandonată.

(Nota redacției: Arhitectul Gruia Hilohi confirmă cele relatate de raportul spionilor americani, este vorba de Ateneul Tineretului, o clădire ridicată pe amplasamentul actualului Teatru Dramatic, edificiu la care s-au început lucrările în anul 1948, iar după fenomenul de surpare a zidurilor a fost abandonat un număr de ani, apoi a fost dărâmat și construit teatrul pe care îl știm astăzi).

Strada Vămii care intersectează Bulevardul Lenin se numește acum Karl Marx. Bulevardul Lenin, după ce trece pe lângă Poșta Mare a orașului continuă mai departe sub numele de Bulevardul Stalin. Mai sus, urmează sectorul numit anterior Regele Mihai I. Acum se numește Strada 7 Noiembrie”, arată raportul CIA.

Pușcăria, cea mai importantă instituție

Orașul este transformat într-o uriașă temniță pentru cei fără origini sănătoase. Funcțiile vechilor clădiri emblematice ale Brașovului sunt înlocuite cu cele ale partidului comunist și ale instituțiilor de forță. Au loc numeroase arestări în rândul elitei brașovene, structura socială și etnică a orașului se schimbă. Doi călăi sovietici decid cine trăiește liber, cine intră la beci și cine mai iese viu din beciurile Securității și Miliției.

Orașul Stalin este dominat de clădirea pe trei niveluri a Penitenciarului de pe Cetățuie, așezat în vârful unui deal. Clădirea este vizibilă tuturor pasagerilor care ajung în Gara Orașului Stalin (n.r. Gara veche, pe amplasamentul actualei străzi Hărmanului cu Toamnei). Este păzită de securiști înarmați, iar publicului larg îi este interzis accesul pe trotuarul din apropierea Cetățuii.

Cele mai importante instituții publice din oraș sunt localizate la următoarele adrese:

a) Sediul Regional al Partidului Muncitoresc Român ocupă fostul sediu al Forumului German de pe strada Karl Marx, în spatele Poștei

b) Sediul Uniunii Tineretului Muncitoresc (n.r. devenit ulterior UTC) se află în fostul Cinematograf Capitol, pe Bld. Stalin.

c) Birourile ARLUS (Societatea Prieteniei Româno-Sovietice) și Casa Sindicatelor se află în fostul sediu al CEC.

d) Sediul Securității ocupă fosta Vilă Popovici, lângă baia municipală de pe Strada Prundului. Vila a fost modificată după noile necesități, acum având celule de arest la subsol”.

Deportări și întemnițări

Orașul Stalin fiind declarat „oraș al oamenilor muncii”, se află sub strict control al organelor de partid. Au loc arestări în masă și deportări ale cetățenilor de vază ai urbei cu scopul de a elimina „elementele reacționare”. Doi oficiali omnipotenți au drept de viață și de moarte asupra oricărui brașovean.

Col. Galusck – Comandantul Securității din Brașov. Locuiește pe Str. Dealul Spirii nr. 266.

Maior Condurache – Comandantul Miliției Brașov. Adevăratul nume nu-l cunoaște nimeni. A preluat acest nume românesc ulterior.

Se crede că ambii sunt de naționalitate ne-românească, posibil să fie ruși (sovietici). Nu se știe nimic despre trecutul lor sau viața lor personală actuală.

Deportările masive din Orașul Stalin au schimbat structura etnică și socială a urbei. Cea mai intensă perioadă a deportărilor a avut loc în noiembrie 1951 și a afectat un număr de persoane influente și respectate în oraș, cum ar fi: D. Orchidan – fost primar al Brașovului, Dr. Salomon- un celebru avocat împreună cu întreaga familie, Frații Burstin, Dr. Tuliu – un cunoscut chimist, Lt. Col. Pușcariu.

Alt val al deportărilor a avut loc în aprilie 1952. La sfârșitul lunii mai 1952 fuseseră deportați deja peste 20.000 de brașoveni. Cei mai mulți au fost deportați în Câmpia Bărăganului, iar câțiva au ajuns la Miercurea Ciuc.

Brașoveni trimiși în lagăr: General Iacobici, fost Șef de Stat Major, Generalul Zwiedeneck, Preotul Roth, chimistul Kammerer, fostul primar al Brașovului Voicu, fostul președinte PNL Brașov – dr. Radu, proprietarii de fabrici A. Fabricius, G. Eitel, Otto Schmidt, Fritz Copony, Fam. Clonțea, Camil Ionescu, Fam. Trămbiceanu.

Richard Schmutzler, care deținuse fabrica de țesături Scherg, a fost arestat după naționalizarea fabricii sub pretextul că a ascuns monede de aur. A fost supus la torturi teribile în timpul investigațiilor. Brașovenii cred că a murit în închisoare la începutul lui 1951”, arată raportul citat.

Doar 15 autobuze asigurau transportul local pentru 170.000 de oameni

Penurie de alimente, transport în comun deficitar, spitale fără medicamente și aparatură modernă, pacienții își cumpără până și bandajele, teatrul brașovean mediocru, filme proaste rusești la cinema, alcoolismul ia amploare.  Unele aspecte s-au repetat cu fidelitate și în anii ’80, când România intrase într-o nouă criză.

Situația aprovizionării cu alimente a orașului e foarte deficitară. Mii de brașoveni merg prin sate în fiecare weekend pentru a cumpăra lapte, unt și ouă de la țărani. 

O altă problemă a orașului este transportul în comun. Orașul are 6 linii de autobuz, dar operează doar 15 autobuze. Aceste 15 autobuze ar trebui să servească nevoilor de transport pentru o populație de 170.000 de locuitori. Cinci autobuze sunt piese de muzeu și se defectează mai mereu. Zece autobuze sunt marca Skoda, importate din Cehoslovacia în 1952. Capacitatea maximă oficial recomandată pentru aceste autobuze este de 40 de pasageri, dar la orele de vârf se înghesuie în ele peste 100 de persoane. De obicei autubuzele se umplu ochi încă de la capătul de linie, iar brașovenii așteaptă în zadar la celelalte stații, nemaifiind loc nici în picioare. 

Singura concurență pentru liniile de autobuz orășenești sunt taxiurile și trăsurile rămase după naționalizare. Ele așteaptă de obicei în fața Gării și fac o mizerie de nedescris pe parcursul zilei. Seara birjarii și taximetriștii sunt norocoși dacă prind câte o cursă de 1 leu de la călătorii care așteaptă în zadar autobuzele orășenești. Un bilet de autobuz costă 50 de bani. Autoritățile nu sunt prea mulțumite de situație, dar pe moment nu au ce face”.

 

Filmele sovietice, fără succes  la brașoveni

Orașul Stalin are un teatru permanent, situat în fostul Cinematograf Reduta. Este condus de ilustrul actor interbelic Mișu Fotino. Spectacolele nu sunt la un nivel prea înalt. Trupa este formată din tineri care au devenit actori după al Doilea Război Mondial. 

La capitolul filme situația este cam la fel ca oriunde în orașele de după Cortina de Fier. De câte ori rulează filme sovietice de propagandă, cinematografele din Brașov abia dacă umplu jumătate din locurile pe scaune, chiar și atunci când biletele sunt vândute obligatoriu prin sindicate și alte organizații. Când orice alt film rulează în cinematografele brașovene, se epuizează biletele. Chiar și filmele care provin din restul țărilor socialiste sunt mai apreciate decât cele sovietice”.

Creștere alarmantă a alcoolismului

În amestecul de frică constantă, sărăcie și plictiseală, se poate observa o creștere alarmantă a alcoolismului. În special clasa muncitoare cheltuie ultimul bănuț pe băutură. Dacă berea era băutura preferată a brașovenilor înainte de război, acum predomină spirtoasele tari”.

Sănătatea 

”Spitalele publice sunt:

Spitalul de Stat nr. 1 – Cel mai mare din Orașul Stalin, situat pe Str. Brâncoveanu;

Spitalul de Stat nr. 2 – Situat la etajul 1 al sediului Serviciilor Sociale, vis-a-vis de Liceul Șaguna;

Clinica de Dermato-Venerice;

Clinica de Oftalmologie.

Lipsa echipamentelor, a medicamentelor și a proviziilor este atât de acută încât mulți pacienți își procură pe cont propriu medicamente, deseori chiar și bandaje. Hrana în spitale e foarte proastă și în cantități mici. Personalul este suprasolicitat și extenuat. Farmaciile de stat nu au decât medicamente comune, cele mai scumpe pentru boli mai complicate găsindu-se cu greu doar pe piața neagră.

Două spitale din Orașul Stalin sunt inaccesibile oamenilor de rând:

Spitalul Mârzescu de pe Cuza Vodă – un sanatoriu mic pentru pacienți de TBC, rezervat pentru ștabii de partid;

Spitalul Militar în spatele pieței orașului – rezervat Armatei. Aici nu sunt permise vizite deoarece sunt internate adesea și victimele torturii din beciurile Securității și Miliției”.

Surse foto: Pagina de Facebook Photo Historia, flikr

2 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Fondatoarea lanțului de farmacii Catena a închiriat un depozit de 3.400 de mp într-un viitor parc logistic din Brașov
Fildas, distribuitorul de medicamente fondat de antreprenoarea Anca Vlad, a închiriat un depozit cu suprafaţă de 3.400 de metri pătraţi  şi 400
„Vulpea aerului”, prototipul elicopterului românesc de atac realizat în prima parte a anilor ’80 la Ghimbav
Pe 25 octombrie 2017, cu ocazia Zilei Armatei, a fost pus în circuitul destinat vizitatorilor Muzeului Național al Aviației Române
Brașovul încă atrage privirea investitorilor străini. Este a patra zonă din România în care aceștia ar investi
Mai mult de 4 din 10 investitori străini son­daţi de EY sunt de părere că Ro­mânia va deveni mai atractivă
Vremea în decembrie: Ninsoare, viscol și ceață
Luna decembrie va aduce ninsoare, viscol şi ceaţă în mai multe zone din ţară, iar valorile termice vor înregistra o
COVID-19: 346 de cazuri noi la Brașov în ultimele 24 de ore/ România a raportat încă 5.554 de cazuri
Până astăzi, 29 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 471.536 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
FOTO A început pregătirea sezonului de schi în Poiana Brașov. Se fac rezerve de zăpadă artificială/ Tarifele rămân la același
După ce în ultimele zile s-au înregistrat temperaturi negative, autoritățile brașovene au început pregătirea sezonului de schi. „Având in vedere
COVID-19: Rata de transmitere a urcat în municipiu la 9,21/1000, după ce ieri fusese de 8,90/1000/ În județ, incidența a
Rata de infectare în municipiul Brașov și-a reluat creșterea după diuă zile de scădere. Potrivit ultimului raport al Direcției de
Incendiul de la pensiunea din Moieciu de Sus s-a extins și la casele din jur/ Trei persoane au făcut atac
Mai multe case din Moeciu de Sus, județul Brașov, au fost cuprinse de flăcări sâmbătă. Nicio persoană nu a fost
FOTO VIDEO Incendiu în Moieciu de Sus. Pompierii intervin cu cinci autospeciale
Pompierii militari intervin la un incendiu care a cuprins acoperișul unei case din Moieciu de Sus. „Acționăm cu 5 autospeciale
Vin alegerile: Au început lucrările de întreţinere şi reparaţii pe două drumuri judeţene din zona Rupea
Conducerea administraţiei judeţene împreună cu specialiştii Direcţiei de Drumuri Judeţene şi Servicii Publice (DDJSP) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov a
COVID-19: 169 de noi cazuri la Brașov în ultimele 24 de ore/ România raportează 8.134 de cazuri noi
Alte 8.134 cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, în urma a circa 33.000
Incidența COVID-19 în municipiul Brașov a scăzut sub 9 cazuri la mia de locuitori. În județ, rata de transmitere a
Județul Brașov înregistrează o scădere spectaculoasă a ratei de transmisie a virisului SARS-CoV-2, ajungând la 6,44/1000, după ce ieri Direcâia
„Ba pe-a mă-…”, în varianta de campanie electorală la Brașov, după ședința de Consiliu Local. USR îi arată cu degetul
După ședința de astăzi a Consiliului Local Brașov s-a încins Facebook-ul de comentarii acide ale unor lideri politici, care i-au
Deputatul USR Tudor Benga a anunțat că are COVID-19
Deputatul USR Tudor Benga a anunțat în urmă cu câteva minute că a primit rezultat pozitiv la testul COVID. „Am
CJ Brașov a alocat 7,7 milioane de lei pentru deszăpezirea din această iarnă. Peste 66 de kilometri de drumuri sunt
Plenul Consiliului Judeţean Braşov s-a întrunit în şedinţa ordinară a lunii noiembrie. Printre cele mai importante decizii adoptate astăzi se
Renegocierea contractului de finanțare pentru Drumul Gorița, respinsă în plenul Consiliului Local. Aleșii PNL și PSD nu s-au decis dacă
Unul dintre proiectele care au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară a plenului Consiliului Local Brașov de astăzi a
RATBV va achiziționa un autoturism electric pentru monitorizarea circulației autobuzelor din Brașov
RATBV va achiziționa un autoturism complet electric, cu 0% emisii poluante, ce va fi utilizat de către Serviciul Monitorizare și
12.000 de locuri de muncă în IT și 11.000 de joburi în domeniul comerțului. Care au fost cei mai căutați
Domeniul IT ocupă primul loc în topul celor mai multe angajări de la începutul pandemiei de COVID-19, fiind urmat de
STUDIU În următorii 50 de ani, Brașovul ar urma să își reducă populația cu 4,5%/ Județele vecine Prahova și Argeș
Populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani, arată Institutul Național de Statistică într-o lucrare publicată vineri la
Studenții vor fi premiați pentru dezvoltarea ecosistemului de digitalizare în sănătate la nivel național. Înscrierile se fac până pe 9
Hackathon4Health, cel mai important hackathon pe teme de sănătate din ultimii ani, va avea loc în perioada 11-13 decembrie în