Cultură, Stiri Brasov

Raport CIA despre Orașul Stalin: După schimbarea de putere, brașovenii au devenit alcoolici. În sănătate a început era lipsei de medicamente

Un raport CIA de la jumătatea anilor ’50 surprinde destul de bine viața brașovenilor aflați sub ocupație sovietică, în cea mai dură parte a regimului comunist românesc, când industria și armata erau controlate de Fratele mai Mare de la Răsărit. Autorii raportului observă că, deși locuitorilor li s-a impus schimbarea numelui orașului după cel al Comisarului Apărării Poporului Sovietic, ei persistă în a folosi denumirea veche. Nici străzile nu au scăpat de botezul denumirilor cu iz proletar.

Cu toate că numele Brașovului a fost schimbat în ”Orașul Stalin”, noul nume este folosit exclusiv oficial. Populația se încăpățânează să folosească încă numele ”Brașov”.

De asemenea, multe nume de străzi au fost schimbate. De exemplu: Strada principală – Regele Carol, a fost redenumită Bulevardul Lenin (astăzi 15 Noiembrie – n. red). Această stradă trece pe lângă nou-ridicata statuie a lui Stalin la marginea orașului (n.r.: Eroare, nu era la marginea orașului, ci în fața Poștei).

Lângă stația de autobuz se află o clădire neterminată, numită local „exemplu tipic de construcție socialistă”. S-a dorit a fi o sală mare pentru manifestații și întâlniri de propagandă de partid. Era cât pe ce să fie terminată când zidurile principale de rezistență s-au surpat în pământ. S-a constatat că proiectanții au calculat greșit soliditatea solului. Construcția a fost abandonată.

(Nota redacției: Arhitectul Gruia Hilohi confirmă cele relatate de raportul spionilor americani, este vorba de Ateneul Tineretului, o clădire ridicată pe amplasamentul actualului Teatru Dramatic, edificiu la care s-au început lucrările în anul 1948, iar după fenomenul de surpare a zidurilor a fost abandonat un număr de ani, apoi a fost dărâmat și construit teatrul pe care îl știm astăzi).

Strada Vămii care intersectează Bulevardul Lenin se numește acum Karl Marx. Bulevardul Lenin, după ce trece pe lângă Poșta Mare a orașului continuă mai departe sub numele de Bulevardul Stalin. Mai sus, urmează sectorul numit anterior Regele Mihai I. Acum se numește Strada 7 Noiembrie”, arată raportul CIA.

Pușcăria, cea mai importantă instituție

Orașul este transformat într-o uriașă temniță pentru cei fără origini sănătoase. Funcțiile vechilor clădiri emblematice ale Brașovului sunt înlocuite cu cele ale partidului comunist și ale instituțiilor de forță. Au loc numeroase arestări în rândul elitei brașovene, structura socială și etnică a orașului se schimbă. Doi călăi sovietici decid cine trăiește liber, cine intră la beci și cine mai iese viu din beciurile Securității și Miliției.

Orașul Stalin este dominat de clădirea pe trei niveluri a Penitenciarului de pe Cetățuie, așezat în vârful unui deal. Clădirea este vizibilă tuturor pasagerilor care ajung în Gara Orașului Stalin (n.r. Gara veche, pe amplasamentul actualei străzi Hărmanului cu Toamnei). Este păzită de securiști înarmați, iar publicului larg îi este interzis accesul pe trotuarul din apropierea Cetățuii.

Cele mai importante instituții publice din oraș sunt localizate la următoarele adrese:

a) Sediul Regional al Partidului Muncitoresc Român ocupă fostul sediu al Forumului German de pe strada Karl Marx, în spatele Poștei

b) Sediul Uniunii Tineretului Muncitoresc (n.r. devenit ulterior UTC) se află în fostul Cinematograf Capitol, pe Bld. Stalin.

c) Birourile ARLUS (Societatea Prieteniei Româno-Sovietice) și Casa Sindicatelor se află în fostul sediu al CEC.

d) Sediul Securității ocupă fosta Vilă Popovici, lângă baia municipală de pe Strada Prundului. Vila a fost modificată după noile necesități, acum având celule de arest la subsol”.

Deportări și întemnițări

Orașul Stalin fiind declarat „oraș al oamenilor muncii”, se află sub strict control al organelor de partid. Au loc arestări în masă și deportări ale cetățenilor de vază ai urbei cu scopul de a elimina „elementele reacționare”. Doi oficiali omnipotenți au drept de viață și de moarte asupra oricărui brașovean.

Col. Galusck – Comandantul Securității din Brașov. Locuiește pe Str. Dealul Spirii nr. 266.

Maior Condurache – Comandantul Miliției Brașov. Adevăratul nume nu-l cunoaște nimeni. A preluat acest nume românesc ulterior.

Se crede că ambii sunt de naționalitate ne-românească, posibil să fie ruși (sovietici). Nu se știe nimic despre trecutul lor sau viața lor personală actuală.

Deportările masive din Orașul Stalin au schimbat structura etnică și socială a urbei. Cea mai intensă perioadă a deportărilor a avut loc în noiembrie 1951 și a afectat un număr de persoane influente și respectate în oraș, cum ar fi: D. Orchidan – fost primar al Brașovului, Dr. Salomon- un celebru avocat împreună cu întreaga familie, Frații Burstin, Dr. Tuliu – un cunoscut chimist, Lt. Col. Pușcariu.

Alt val al deportărilor a avut loc în aprilie 1952. La sfârșitul lunii mai 1952 fuseseră deportați deja peste 20.000 de brașoveni. Cei mai mulți au fost deportați în Câmpia Bărăganului, iar câțiva au ajuns la Miercurea Ciuc.

Brașoveni trimiși în lagăr: General Iacobici, fost Șef de Stat Major, Generalul Zwiedeneck, Preotul Roth, chimistul Kammerer, fostul primar al Brașovului Voicu, fostul președinte PNL Brașov – dr. Radu, proprietarii de fabrici A. Fabricius, G. Eitel, Otto Schmidt, Fritz Copony, Fam. Clonțea, Camil Ionescu, Fam. Trămbiceanu.

Richard Schmutzler, care deținuse fabrica de țesături Scherg, a fost arestat după naționalizarea fabricii sub pretextul că a ascuns monede de aur. A fost supus la torturi teribile în timpul investigațiilor. Brașovenii cred că a murit în închisoare la începutul lui 1951”, arată raportul citat.

Doar 15 autobuze asigurau transportul local pentru 170.000 de oameni

Penurie de alimente, transport în comun deficitar, spitale fără medicamente și aparatură modernă, pacienții își cumpără până și bandajele, teatrul brașovean mediocru, filme proaste rusești la cinema, alcoolismul ia amploare.  Unele aspecte s-au repetat cu fidelitate și în anii ’80, când România intrase într-o nouă criză.

Situația aprovizionării cu alimente a orașului e foarte deficitară. Mii de brașoveni merg prin sate în fiecare weekend pentru a cumpăra lapte, unt și ouă de la țărani. 

O altă problemă a orașului este transportul în comun. Orașul are 6 linii de autobuz, dar operează doar 15 autobuze. Aceste 15 autobuze ar trebui să servească nevoilor de transport pentru o populație de 170.000 de locuitori. Cinci autobuze sunt piese de muzeu și se defectează mai mereu. Zece autobuze sunt marca Skoda, importate din Cehoslovacia în 1952. Capacitatea maximă oficial recomandată pentru aceste autobuze este de 40 de pasageri, dar la orele de vârf se înghesuie în ele peste 100 de persoane. De obicei autubuzele se umplu ochi încă de la capătul de linie, iar brașovenii așteaptă în zadar la celelalte stații, nemaifiind loc nici în picioare. 

Singura concurență pentru liniile de autobuz orășenești sunt taxiurile și trăsurile rămase după naționalizare. Ele așteaptă de obicei în fața Gării și fac o mizerie de nedescris pe parcursul zilei. Seara birjarii și taximetriștii sunt norocoși dacă prind câte o cursă de 1 leu de la călătorii care așteaptă în zadar autobuzele orășenești. Un bilet de autobuz costă 50 de bani. Autoritățile nu sunt prea mulțumite de situație, dar pe moment nu au ce face”.

 

Filmele sovietice, fără succes  la brașoveni

Orașul Stalin are un teatru permanent, situat în fostul Cinematograf Reduta. Este condus de ilustrul actor interbelic Mișu Fotino. Spectacolele nu sunt la un nivel prea înalt. Trupa este formată din tineri care au devenit actori după al Doilea Război Mondial. 

La capitolul filme situația este cam la fel ca oriunde în orașele de după Cortina de Fier. De câte ori rulează filme sovietice de propagandă, cinematografele din Brașov abia dacă umplu jumătate din locurile pe scaune, chiar și atunci când biletele sunt vândute obligatoriu prin sindicate și alte organizații. Când orice alt film rulează în cinematografele brașovene, se epuizează biletele. Chiar și filmele care provin din restul țărilor socialiste sunt mai apreciate decât cele sovietice”.

Creștere alarmantă a alcoolismului

În amestecul de frică constantă, sărăcie și plictiseală, se poate observa o creștere alarmantă a alcoolismului. În special clasa muncitoare cheltuie ultimul bănuț pe băutură. Dacă berea era băutura preferată a brașovenilor înainte de război, acum predomină spirtoasele tari”.

Sănătatea 

”Spitalele publice sunt:

Spitalul de Stat nr. 1 – Cel mai mare din Orașul Stalin, situat pe Str. Brâncoveanu;

Spitalul de Stat nr. 2 – Situat la etajul 1 al sediului Serviciilor Sociale, vis-a-vis de Liceul Șaguna;

Clinica de Dermato-Venerice;

Clinica de Oftalmologie.

Lipsa echipamentelor, a medicamentelor și a proviziilor este atât de acută încât mulți pacienți își procură pe cont propriu medicamente, deseori chiar și bandaje. Hrana în spitale e foarte proastă și în cantități mici. Personalul este suprasolicitat și extenuat. Farmaciile de stat nu au decât medicamente comune, cele mai scumpe pentru boli mai complicate găsindu-se cu greu doar pe piața neagră.

Două spitale din Orașul Stalin sunt inaccesibile oamenilor de rând:

Spitalul Mârzescu de pe Cuza Vodă – un sanatoriu mic pentru pacienți de TBC, rezervat pentru ștabii de partid;

Spitalul Militar în spatele pieței orașului – rezervat Armatei. Aici nu sunt permise vizite deoarece sunt internate adesea și victimele torturii din beciurile Securității și Miliției”.

Surse foto: Pagina de Facebook Photo Historia, flikr

2 Comentarii

  1. “Lipsa echipamentelor, a medicamentelor și a proviziilor este atât de acută încât mulți pacienți își procură pe cont propriu medicamente, deseori chiar și bandaje. Hrana în spitale e foarte proastă și în cantități mici. Personalul este suprasolicitat și extenuat.”
    Va suna cunoscut?

  2. Revista Astra publica deja de 2 ani documente din arhiva CIA despre Orașul Stalin, inclusiv documentele folosite de autorul prezentului articol. Articolele noastre folosesc fotografii istorice care nu circula prin mediul online. Va invitam sa citiți și revista Astra !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*