Stiri Brasov, Turism

Visul telegondolei Brașov – Poiană: Investiție de 100 de milioane de euro pentru a fi folosită câteva luni pe an

Aproape la fiecare rând de alegeri locale, printre proiectele vehiculate la nivelul Brașovului se numără și telegondola care să facă legătura între Gară și Poiana Brașov. Omul de afaceri George Copos, proprietarul Ana Teleferic, care deține instalațiile de transport pe cablu din Poiana Brașov și de pe Tâmpa, spune că un astfel de proiect nu este fezabil. „Investiția se cifrează undeva la 70 – 100 de milioane de euro, iar telegondola sau telecabina ar urma să fie folosită doar pe timpul iernii, pentru că pe vară ar urma să aibă doar câțiva călători pe cursă”, a explicat Copos.

Acesta ne-a mai declarat că o idee foarte bună ar fi extinderea domeniului schiabil spre Râșnov și că are deja pregătit un proiect în acest sens. „Ar fi încă 30 de hectare de pârtii care vor funcționa doar cu zăpadă artificială”, a explicat sursa citată.

Primăria Brașov a anunțat în 2013 acest proiect, când efectuase PUZ-ul pentru extinderea spre Râșnov, și intenționa să-l pregătească în vederea depunerii pentru finanțare din fonduri europene pe exercițiul 2014 – 2020.

În conformitate cu una dintre variantele de proiect, care a fost detaliată public, pentru accesul turiștilor era propusă a se amenaja o linie de telescaun care să facă legătura între Râşnov şi Cabana Postăvaru. De asemenea, urmau să fie amenajate mai multe linii de teleschi. Prima linie de teleschi ar urma să plece de la cota 870 m şi să ajungă la cota 1.090m şi să aibă o lungime totală de 840 de metri. A treia linie de teleschi va pleca tot de la cota 870 m şi va ajunge la cota 1.120m şi va avea o lungime totală de 800 m.

Patru pârtii noi

Din această zonă a Staţiei de Jos a teleschiurilor, amplasată la altitudinea de 870 m, ar urma să plece patru pârtii. Prima pârtie ar urma să se desprindă din actuala Pârtie a Lupului, de la cota 1.150m şi să ajungă în staţia de teleschi de jos, la cota 870 m, având o lungime totală de 1,47 km. A doua pârtie proiectată este formată practic din două pârtii ce se desprind tot din Pârtia Lupului, dar de la cotele 1.470m şi 1.625 m şi se unesc la cota 900 m, în preajma staţiei de jos. Lungimea totală a acestei noi pârtii ar urma să fie de 3,6 km. A treia pârtie va fi deservită de primul teleschi şi va porni de la cota 1.090 m, având posibilitatea de unire cu pârtia care coboară din Lupului, având o lungime totală de 950 metri. A patra pârtie va fi deservită de cel de-al doilea teleschi şi va porni de la cota 1.120 m şi va ajunge la cota 860 m în apropierea staţiei de jos, având o lungime de cca 850m.
A doua staţie pentru transportul pe cablu (denumită în proiect Staţia de Sus) reprezintă punctul de întâlnire al instalaţiilor ce deservesc ambii versanţi ai masivului Postăvarul. Aceasta staţie reprezintă de fapt extinderea staţiei existente de telegondolă, teleschi şi telecabină din Poiana Braşov cu încă trei noi linii de cablu.
Prima linie va fi cea de telescaun care va realiza legătura dintre cele două staţii (de Sus şi de Jos, adică între Râşnov şi Postăvaru), şi va avea o lungime totală de 2,3 km.
A doua linie va coborî de la cota 1.680 m la cota 1.310m şi va avea o lungime totală de 1 km.  A treia linie va coborî tot de la cota 1680 m la cota 1.350 m şi va avea o lungime totală de 920 metri (lungime in plan oblic cca 970 m).
Din această staţie se propun alte două pârtii noi de schi. O pârtia care să coboare de la 1.680m la cota 1.300 m, care să se unească cu una dintre pârtiile ce coboară din Lupului şi va avea o lungime de 1,1 km. Ultima pârtie proiectată va coborî tot din vârful masivului Postăvarul de la 1.680 m la cota 1.350 m şi va avea o lungime de aproximativ 1 km.

În pârtiile actuale s-au investit 25 de milioane de euro

Proiectul inițial prevedea şi amenajarea unor instalaţii de producere a zăpezii artificiale, iar în acest sens este prevăzută şi amenajarea unui noi lac de acumulare la altitudinea de 885 metri. Ca urmare a investiţiilor făcute în 2011/2012, ce au totalizat 25 de milioane de euro, staţiunea Poiana Braşov a fost dotată cu cea mai mare instalaţie de zăpadă artificială din ţară, tunuri şi lănci împânzind întreg domeniul schiabil, extind cu 35 de hectare, până la 85 în prezent. Instalaţiile sunt alimentate dintr-un lac de acumulare cu o capacitate de 120.000 metri cubi de apă situat în platoul Ruia.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Marcel Petrescu

    Mai lasati ne cu folosirea doar cateva luni, doar pentru ”magicul” ski…Instalațiile pe cablu sunt la fel de folosite și vara și reprezintă un punct major de atracție al stațiunilor montane.
    UNORA CHIAR NU NE PLACE SKI-ul btw…DAR NE PLAC MUNȚII ȘI PEISAJELE SUPERBE DE VARĂ…

  2. @Marcel Petrescu : te-ai gandit cate defrisari urmeaza sa se mai faca pentru ca onor pantofaru’ tzoparlan de Bucuresti sa spurce si Postavarul , umplandu-l de gunoaie ?!!?
    Nu nene, tuturora ne plac muntii ,dar mai ales MUNTII CURATI si SANATATEA PRIN MISCARE PERPEDES ; iar cuvantul btw nu exista in limba romana ,APROPO…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*