Economic, Stiri Brasov

7.500 de noi locuri de muncă au fost create anul trecut la Brașov. Mai multe au fost în București, Cluj, Iași, Ilfov și Argeș

Companiile au creat 80.000 de  noi locuri de muncă în 2018, iar cele mai multe noi angajări au fost realizate tot în marile oraşe, unde  s-au făcut noi investiţii, salariile au crescut, iar şomajul este sub media naţională. În 2018, cele mai multe noi angajări s-au făcut în municipiul Bucureşti (+25.000 de noi angajări în 2018 faţă de 2017), Cluj (+13.700), Iaşi (+9.800), Ilfov (+9.000), Argeş (+7.700), Braşov (+7.500), Timiş (+7.400), Mureş (+5.500), Sibiu (+5.100) şi Dolj (+4.700), arată datele Statisticii.

„Motoarele economiei şi centrele preferate de angajatori sunt Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, opţiuni aproape implicite pentru marile companii, respectiv pentru companiile străine care vin în România. De ce? Pentru că dispun de infrastructură (instituţii centrale, străzi şi drumuri, internet de calitate, spaţii de birouri şi centre logistice etc.), apoi pentru că sunt oraşe mari, cu masă critică bună de candidaţi, sunt centre universitare şi deci se găsesc proaspăt absolvenţi şi studenţi şi pentru că sunt destinaţii de migraţie internă, atât economică (pe de o parte), cât şi educaţională (studenţi care vin din ţară), pe de alta. Nu în ultimul rând, toate aceste oraşe s-au poziţionat puternic pe noile segmente ce ţin de economia digitală (IT, call-centers, BPO etc.), care sunt acum foarte în trend şi la modă“, a explicat Sorin Faur, fondator al companiei de consultanţă în resurse umane Academia de HR.

La nivelul întregii economii, efectivul de salariaţi a ajuns la 4,93 milioane de persoane în decembrie 2018, faţă de nivelul de 4,85 milioane de persoane în 2017. Numărul de salariaţi a scăzut în doar două judeţe: Caraş-Severin (-631 de angajaţi în 2018 faţă de 2017) şi Hunedoara (-79 de angajaţi în 2018 faţă de 2017).

„2018 a fost un an bun pentru economie, iar dacă 2019 va continua la fel, fără crize majore fie interne fie din regiune, da, vom egala acest nivel al noilor angajări şi probabil îl vom şi depăşi. România este un hub important pentru multe companii, sunt sinergii create, încă suntem mult sub media europeană la costuri salariale, chiar şi cu creşterile de salariu minim de început de an“, a mai spus Faur.

Pe de altă parte, bunele abilităţi de vorbire în limbi străine, dar şi abilităţile tehnice, ajutoarele de stat şi unele scutiri de taxe au impulsionat în ultimii ani creşterea numărului de locuri de muncă în marile oraşe, unde multinaţionalele au deschis centre de servicii.  Pentru un investitor contează să aibă acces la infrastructură şi în egala măsură să aibă acces la candidaţi, spun specialiştii. Către ce regiuni se vor îndrepta investitorii în următorii ani?

„Vom vorbi în continuare de regiunile Bucureşti-Ilfov, Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de Braşov, Prahova şi Argeş, pentru că durează zeci de ani pentru a se ajunge la o masă critică de candidaţi necesară marilor companii. Un caz aparte este Constanţa, care are un potenţial uriaş, atât pentru faptul că este una dintre cele mai importante destinaţii turistice de vară şi centru universitar, dar mai ales pentru tot ce înseamnă transportul maritim şi serviciile asociate“, a mai spus Sorin Faur.

Potrivit datelor Statisticii, cele mai multe noi angajări din ultimul an au fost făcute în sectoarele comerţ (+16.800 de noi angajări, adică 21% din totalul celor 80.000 de noi recrutări), în IT&C (+16.200 de noi recrutări, respectiv 20% din total) şi în hoteluri şi restaurante (+13.000 de noi angajări, adică 16% din total). Dincolo de creşterea numărului de noi locuri de muncă, şi salariile angajaţilor au crescut în ultimul an, pe fondul majorării salariului minim, al creşterilor salariale din sectorul bugetar, dar şi din mediul privat pe fondul deficitului de candidaţi şi al ajustărilor în funcţie de inflaţie. Astfel, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 2.700 de lei în 2018, în creştere cu 15,3% faţă de anul 2017, marcând astfel cea mai mare majorare salarială din 2008 încoace.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*