Economic, Stiri Brasov

România educată? Dintr-o clasă de 24 de elevi, 10 au luat bacalaureatul, iar doi s-au înscris la școala profesională

Dintr-o clasă de 24 de elevi în clasa I în anul 2005-2006, doar 10 au pro­movat examenul de bacalaureat peste 12 ani, iar doi elevi din 24 s-au înscris la şcoala profesională (care nu se finalizează cu examen de bacalaureat), arată rezultatele unei analize realizate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României pe baza datelor Ministerului Educaţiei, ale Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi ale organizaţiei UNICEF.

„Schimbarea mentalităţii profesorilor şi a părinţilor, dar şi a modului de lucru în clase sunt de bază pentru ca România să scape de analfabetismul funcţional. Dacă oferim încredere copiilor, ei or să înflorească, iar dacă le schimbăm şi mediul în care învaţă, îşi vor dori să petreacă timpul la şcoală să înveţe. Trebuie să umblăm la mentalitatea profesorilor de a da încredere copiilor, ei nu trebuie să îi aplaude doar pe cei care au nota 10“, a explicat Măriuca Talpeş, liderul grupului de lucru Educaţie al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, o organizaţie care deserveşte interesele investitorilor români şi străini în România.

În anul şcolar 2005- 2006, s-au înscris în clasa întâi peste 226.000 de copii, însă dinte aceştia doar 42% – adică 86.800 – au promovat examenul de bacalaureat, mai arată studiul citat. Totodată, 19.400 dintre copiii din acea generaţie au absolvit cursurile unei şcoli profesionale.

„Nu ne putem adresa părinţilor care iau copiii şi pleacă din ţară, abandonul şcolar cauzat de emigraţie nu poate fi combătut decât dacă ţara o duce mai bine economic, iar românii din strănătate se întorc acasă. Însă putem lucra cu copiii cărora nu le place şcoala, pentru că există şi părinţi şi copii care trag concluzia că şcoala nu le foloseşte la nimic, aşa că mai bine îi trimit să facă muncile câm­pului sau să lucreze în gospodărie. Cei mai mulţi se pierd pe drum după clasa a VIII-a, când trebuie să ajungă la liceu“, a mai spus Măriuca Talpeş.  Într-adevăr, statisticile oficiale arată că aproape unu din cinci copii abandonează în fiecare an şcoala, România fiind astfel pe penultimul loc în Uniunea Europeană la rata abandonului şcolar din 2017. Aproape 270.000 de tineri români părăsesc tim­puriu şcoala în România, rata abandonului şcolar- de 18,1%-  fiind de aproape două ori mai mare decât media UE- de 10,6%, arată datele Eurostat.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*