Stiri Brasov, Timp liber

VIDEO Proiect pentru reabilitarea pietonalului din Răcădău: asfaltat în întregime și acoperit cu materiale termoplastice colorate, dar și mai multă vegetație pentru a absorbi căldura

Prima etapă a proiectului de reabilitare a pietonalei din Răcădău, respectiv porțiunea care pornește dinspre strada Tâmpei, a fost prezentată astăzi în Consiliul Local. Arhitectul Lucian Păltănea și peisagistul Christian Voinescu au vorbit despre proiectul care va schimba fața pietonalului și care a pornit exact de la nevoiele semnalate de cetățenii din Răcădău. Primăria a mai prezentat și anul trecut un concept pentru această investiție, dar nu a mai fost pus în operă. „Este mai simplu să reparăm ce avem acum, să punem un strat de asfalt de 4 cm, care va fi colorat cu materiale termoplatice, care se vor lipi peste stratul de asfalt. Avantajul e că asfaltul e impermeabil și ne permite colectare apleor pluviale. Creăm astfel o imagine modernă, și prin folosirea acestor materiale și extinderea zonelor veriz eliminăm de fapt această insulă de căldură care este acum pietonalul, din cauza pavimentului și a betoanelor blocurilor”, a explicat arhitectul Lucian Păltânea.

Mobilitate pe mai multe viteze

De această dată, proiectanții susțin că s-a efectuat un studiu sociologic, astfel încât amenajările să fie efectuate în conformitate cu necesitățile și cerințele locuitorilor din zonă.

Conceptul include mai multe direcții de proiectare care vor fi puse în practică:

– „Mobilitate pe mai multe viteze“ – include nevoia de deplasare ale tuturor celor care vor tranzita acest spațiu, fie ca pietoni, fie cu bicicleta, pe role sau cu un cărucior de copii de exemplu, astfel încât fiecare categorie să poată utiliza spațiul având la dispoziție elemente specifice nevoii sale de mobilitate și fără a împiedica celelalte categorii. Acest concept a fost pus în practică prin construirea de rampe care respectă ultima legislație europeană în domeniu, trepte și taluzuri

-Elementul apă – fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini, astfel încât utilizatorii spațiului că poată interacționa direct cu apa și să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride.

Amfiteatru în jurul fântânii

Fântâna va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproxiamtiv 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită.

Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii și dimensiunile sale vor fi replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur și foarte rezistent în timp) și va fi mărginită de arbori

– Combaterea insulelor de căldură – prin mărirea suprafețelor verzi și plantarea de arbori cu talia mare (arborii vor avea aproximativ 4 metri încă de la plantare și vor avea deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reține praful și, desigur, vor avea și un rol estetic. Au fost aleși arbori adaptați la microclimatul urban și la zona de climă specifice Brașovului (arțar, jugastru, scoruș, magnolie, măr pădureț etc). Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantați 15 arbori, în două jardiniere cu suprafața de peste 200 mp fiecare și care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundația pietonalei și umplerea spațiului cu pământ. Zona de vegetație va fi completată cu arbuști floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire și vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupăr, jneapăn etc).

– creșterea vizibilității și atractivității zonei pentru utilizatori, în special pentru copii, și crearea unei identități vizuale ușor de observat de pe înălțimile din jur (Tâmpa și Dealul Melcilor). Pardoseala va fi colorată și va avea anumite desene, iar pavajul va fi realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilitate și ușurință în drenarea apelor pluviale, ci va fi și un material potrivit pentru rotile, va amortiza șocurile și va reduce zgomotul.

În plus, lucrările vor cuprinde refacerea rețelelor de utilități publice (iluminat și drenaj/canalizare), sistemul de irigații va fi automatizat și vor fi instalate trei cișmele, câte una pentru fiecare „etaj“ al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wifi.

Fondurile necesare lucrărilor, rezervate în buget

„Având în vedere solicitările domnilor consilieri locali, ne-am dorit să prezentăm în plenul consiliului acest proiect privind amenajarea pietonalului din Răcădău, pentru ca aceștia să își poată expirima punctul de vedere cu privire la modul în care vedem această reamanajare. Este un proiect care a plecat de la nevoile cetățenilor din zonă, atât în ceea ce privește rolul pietonalului pentru viața socială a cartierului, cât și asupra modului în care ar trebui amenajat. El răspunde nevoilor tuturor categoriilor de cetățeni din zonă, de la copii și până la părinți și bunici, și care face parte din contractul de asistență al Primăriei Brașov cu Banca Mondială. Azi am aprobat bugetul municipiului, unde sunt prevăzute fondurile necesare și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să demarăm această investiție“, a declarat primarul George Scripcaru.

Replicare în oglindă a primului tronson

Potrivit echipei care a realizat proiectul, acesta a fost gândit în urma unui studiu sociologic adresat punctual cetățenilor din Răcădău,cu posibilitatea extinderii în etapele a doua și a treia, astfel încât întregul pietonal să poată fi amenajat unitar și integrat. În etapele ulterioare, se are în vedere replicarea în oglindă a primului tronson în partea superioară a pietonalului, în zona artezienei de „La urs“, și asigurarea unei „rezerve spațiale“ în partea de mijloc, care să poată fi folosită ca spațiu neconvențional de expoziții și evenimente, dedicat în special elevilor Liceului de Artă. În principiu, pietonalul se dorește a fi nu numai o zonă de recreere emblematică pentru cartier, ci și o cale alternativă de acces, cu mijloace ecologice (role, bicicletă) la Bulevardul Valea Cetății.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*