Economic, Stiri Brasov

Brașovenii care dețin clădiri în care funcționează diverse firme vor plăti impozite mai piperate începând de anul viitor

Sistemul de impozitare a proprietăţilor imobiliare deţinute de persoanele fizice s-a schimbat radical din 2016 în cazul clădirilor folosite în scop comercial, în conformitate cu Codul Fiscal. Destinaţia clădirii – rezidenţială sau nerezidenţială – este principalul criteriu în funcţie de care au fost stabilite taxele locale începând cu acel an.

Cele mai afectate de modificări au fost persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic, adică spaţii comerciale sau de birouri, care au trebuit din 2016 să plătească impozite pentru aceste imobile echivalente cu cele datorate de firme. Nivelul de impozitare a depins însă şi de decizia consiliilor locale, care au putut alege o cotă cuprinsă în intervalul 0,2% – 1,3% pentru clădirile nerezidenţiale deţinute de către persoane fizice. La vremea aceea a fost stabilită o cotă de 0,2%, însă o parte dintre aleșii locali au atras atenția că este o difierență destul de mare față de ce plătesc firmele pentru același tip de clădire, astfel că subiectul a fost luat în discuție și în ședința de astăzi a Consiliului Local.

Cu cât cresc impozitele pentru firmele „de acasă”

Astfel, Șerban Șovăială, președintele Comisiei Economice din cadrul Consiliului Local Brașov, a precizat în ședința de plen de astăzi că prin adoptarea acestor taxe se crease o discrepanță destul de mare între impozitele pe care le plătesc firmele și cele plătite de persoane fizice pentru același tip de clădire, respectiv folosit în scop comercial sau ca sediu de firmă. Astfel, Comisia Economică a propus ca proiectul privind aprobarea taxelor și impozitelor pe care le vor plăti brașovenii în 2020 să fie modificat doar la acest capitol, iar restul taxelor să fie menținute la același cuantum. „Este o discrepanță destul de mare. Practic firmele plătesc de 9 ori mai mult decât persoanele fizice pentru impozitul pe clădire, în cazul unor sedii de bănci, spații comerciale sau de birouri. Este vorba strcit de persoanele fizice care au spații închiriate sau unde desfășoară funcțiuni economice. Propunerea noastră e ca această cotă să creacă de la 0,2% la 0,5% pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice să fie impozitate în continuare cu o cotă de 1,8%. Și la Sibiu se practică tot o cotă 0,5%, doar că în cazul persoanelor juridice cota este mai micp, de 1,7%”, a explicat Șovăială.

Amendamentul a fost supus dezbaterii plenului Consiliului Local și a fost aprobat cu unanimitate de voturi, astfel că toți brașovenii care dețin clădiri în care funcționează firme vor plăti impozite mai mari de anul viitor. Celelalte impzoite vor rămâne la același cuantum.

Cel puțin teoretic, impozitele locale nu se vor mai majora în 2020, după ce anul acesta s-a aplicat o scumpire de până la 15%

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*