Social, Stiri Brasov

Începând cu 15 mai, tarifele pentru convorbirile din România către statele din UE vor fi plafonate

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) susține faptul că, de la 15 mai, tarifele pentru apeluri fixe și mobile către orice țară din interiorul Spațiului Economic European – SEE (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) nu vor depăși 0,19 euro (fără TVA) pe minut și 0,06 euro pentru un SMS.

Operatorii locali practică, în prezent, pentru convorbirile internaționale tarife de 2-3 ore mai ridicate decât nivelul la care vor fi platonate, conform datelor analizate de Profit.ro. Un minut de convorbire internațională este taxat de către Vodafone România cu 0,417 euro către alte rețele fixe și mobile ale grupului britanic Vodafone din Europa și 0,536 euro către alte rețele mobile din Europa.

În cazul apelurilor către rețele fixe din Europa, la Orange România tariful este de 0,36 euro/minut și 0,54 euro/minut către operatorii mobili din Europa.  Către destinațiile mobile din europa, clienții Digi Tel și Digi Mobil plătesc 0,024 sau 0,048 euro/minut (TVA inclus). Tarifele internaționale standard practicate de Telekom România către rețelele fixe din Europa sunt de 0,35 euro/minut, în timp ce către operatorii mobili europeni un minut costă 0,59 euro.

În momentul în care un consumator efectuează un apel din țara în care deține un abonament către o altă persoană din altă țară din SEE, se poate vorbi despre un apel internațional în SEE. Apelurile în roaming sunt cele efectuale de un utilizator care călătorește în străinătate.

Către numerele din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și în cazul celor care sunt incluse în abonamente/ (extra)opțiuni deja achiziționate, plafoanele tarifare sunt de 0,19 euro pe minut pentru apeluri și de 0,06 euro pentru SMS. După epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse însă, tariful aplicabil trebuie să respecte plafonul reglementat.

Aceste tarife sunt aplicate în aria de aplicare a regulamentului european „Roam like at home”, ele fiind disponibile pentru convorbirile internaționale în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein, și pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (însă ndoar pe partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, în insulele Ĺland.

Costurile apelurilor sau SMS-urilor către numere din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respective către cele din Gibraltar, depind de evoluția negocierilor privind Brexit-ul. Plafoanele pentru comunicații în interiorul UE vor fi valabile pe o perioadă de 5 ani, începând cu 15 mai.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*