După Alexandria şi Slatina, reşedinţele judeţelor Teleorman, respectiv Olt, și Zărneştiul va beneficia de sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) pentru a construi de la zero un stadion în locul celui aflat acum în paragină. Acest lucru în condițiile în care Brașovul are de mai mulți ani un proiect ce vizează construcția unui stadion de 5 stele. În 2014, când Brașovul avea un viceprimar PSD, s-au făcut chiar și formalitățile pentru predarea terenului de la Stadionul Municipal în vederea demarării proiectului prin această companie, dar cum interesele de partid au contat mai mult, iar Brașovul și-a schimbat „orientarea politică” din furntea Primăriei, acum, CNI direcționează fondurile către alte comunități, conduse de membri ai PSD. În municipiul Brașov, singura investiție care va fi sprijinită de la „centru” în domeniul sportiv este amenajarea unui teren de fotbal sintetic în Uzina 2, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, în care ar urma să se investească 100.000 de lei.
Cât de utilă este investiția?
Dacă la Alexandria, un municipiu cu o populație de puțin peste 40.000 de locuitori, CNI va investi 50 de milioane de lei (peste 10 milioane de euro) în construcția noului stadion, la Zărnești, un orășel cu aproximativ 22.000 de locuitori, Guvernul va aloca prin CNI aproximativ 19 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro). „Acest proiect este derulat prin Compania Naţională de Investiţii, „Programul naţional de construcţii de interes public sau social”, Subprogramul „Complexuri sportive” având o valoare totală de 18.686.663,86 Ron, sumă nerambursabilă. El prevede în primul rând reabilitarea şi nu numai, a fostei baze sportive Torpedo. În urma parcurgerii procedurilor de verificare a documentaţiei, care au început în decembrie 2017, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici prin Ordinul MDRAP nr. 1302 din 12.03.2019. Ulterior, s-a procedat la predarea amplasamentului către Compania Naţională de Investiţii. La momentul de faţă se lucrează de către C.N.I. la întocmirea caietului de sarcini pentru a demara procedura de achiziţie publică şi ulterior execuţia propriu-zisă. Consider că, această investiţie este utilă atât sportivilor de performanţă pe care îi are oraşul Zărneşti, dar şi tuturor cetăţenilor care îşi doresc să practice sport de placere”, a precizat primarul oraşului Zărneşti, Alexandru Igrişan, membru PSD.
Noua bază sportivă Torpedo va avea un teren de fotbal, vestiare, tribune, pistă de atletism, cantonament, birouri, terenuri de tenis, dar şi o sală de box. Actuala echipă, Olimpic Zărneşti, ocupă primul loc în Liga a 4-a Braşov, după 14 meciuri jucate, având opt puncte avans în faţa formaţiei Steagu Roşu Braşov, care are un joc în plus disputat. Olimpic, care îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul Celuloza, are şanse să ajungă la barajul pentru promovarea în Liga 3 dacă îşi îndeplineşte condiţiile de licenţiere pentru fotbalul profesionist, după cum au scris cei de la Pro Sport.
Un stadion al uzinei, preluat de edili în contul datoriilor
Baza sportivă Torpedo a fost construită în anii comunismului, pentru muncitorii de la uzina de armament din Zărneşti, iar condiţiile bune de care beneficia au atras marile echipe din România să îşi desfăşoare acolo inclusiv cantonamentele. Odată cu declinul uzinei, după Revoluţie, a început atât declinul echipei gazdă, cât şi a bazei spotive, care acum a ajuns în paragină. La începutul anului 2015, primăria Zărneşti a preluat stadionul de la conducerea uzinei, în contul datoriilor către bugetul local, iar în tot acest timp a pus la cale acest proiect de reconstruţie. Momentan, Compania Naţională de Investiţii (CNI) se implicată în proiectele arenelor din Bucureşti, pentru Campionatul European de fotbal din 2020, Steaua, Giuleşti, Dinamo şi Arcul de Triumf, iar contract de construcţie a fost semnat şi pentru stadionul municipal din Alexandria. Următorul pe lista CNI va fi stadionului 1 Mai din Slatina, oraş care, în acest moment, are echipă tot în Liga a 4-a.