Stiri Brasov, Turism

O nouă chichiță birocratică în calea redeschiderii turnurilor și bastioanelor. Două turnuri ale vechii cetăți sunt de fapt proprietate privată

O serie de monumente din Brașov au rămas de izbeliște, după ce nu mai au un administrator care să se ocupe de ele, ca urmare a unei decizii a Curții de Conturi. Practic, 17 obiective de pe harta turistică a Brașovului ar urma să treacă în ograda Primăriei Brașov de la Consiliul Județean, însă totul depinde de o hotărâre de guvern care se lasă așteptată de aproape doi ani.

Încă din vara lui 2017, CJ Brașov a început demersurile birocratice pentru a se emite hotărârea de Guvern prin care o serie de turnuri, bastioane, dar și Casa Sfatului să fie radiate din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al județului și să treacă în proprietatea Primăriei Brașov. Ministerul Dezvoltării a avut noi observații cu privire la proiectul de hotărâre de Guvern, care a mai fost întors din drum și anul trecut, astfel că, săptămâna trecută, consilierii județeni au adoptat un nou proiect de hotărâre care să respecte „litera de lege” a guvernanților. Practic, oficialii din Ministerul Dezvoltării au remarcat faptul că unele poziții aferent unor monumente, cum ar fi de exemplu Turnul Negru sau Casa Sfatului se dublau, astfel că erau necesare unele clarificări juridice. În plus, din inventarul public al județului ar urma radiate și două poziții aferente a două turnuri care sunt de fapt private. Este vorba de Turnul Studenților (secolul al XV-lea) situat pe str. Gheorghe Barițiu nr. 24, unde doar pe o parte este proprietar statul român, iar alte părți sunt deținute de persoane fizice și juridice, dar și un turn de apărare din secolul al XV-lea, alipit Bisericii Sfânta Treime, care este în proprietatea parohiei ortodoxe Sfânta Treime.

Ce s-a întâmplat de fapt cu turnurile și bastioanele

În urma unor controale efectuate în 2015, Curtea de Conturi a constatat că, deşi o serie de bastioane și de turnuri ale vechii cetăți sunt înscrise în domeniul public al judeţului Braşov, de fapt ele au ca proprietar tabular Oraşul Braşov. Astfel, Curtea de Conturi a impus Consiliului Județean Brașov să le preia de la societatea Consilprest (care le administra) și să le predea apoi proprietarului înscris în Cartea Funciară, respectiv municipiul Braşov. Odată cu aceste impedimente, monumentele nu au mai fost deschise spre vizitare și capătă pe zi ce trece un aspect tot mai neîngrijit, devenind totodată și un loc de „exprimare” pentru unele persoane care se gândesc prea puțin la însemnătatea acestor monumente care fac partea din istoria noastră.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*