Economic, Stiri Brasov

După ce a vândut business-ul Praktiker, turcul Omer Susli vrea să deschidă un magazin Homelux la Brașov

Omul de afaceri Omer Susli, cel care a vândut reţeaua de magazine de bricolaj Praktiker către britanicii de la Kingfisher, pregăteşte deschiderea unui magazin sub brandul Homelux în Bucureşti, noul lanţ pe care îl dezvoltă.

„Am deschis până acum magazine Homelux în Focşani şi Ploieşti, iar dorinţa noastră este să mergem şi în oraşe mai mari precum Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Bucureşti. Magazinele pe care le-am deschis merg bine, suntem într-o continuă dezvoltare a gamei de produse“, a spus Omer Susli, proprietarul Homelux.

El spune că are în portofoliu mai multe terenuri pe care vrea să le folosească pentru extinderea reţelei, planul fiind ca în următorii cinci ani să ducă Homelux la 20 de magazine. Investiţia într-un singur magazin este de 1.500 de euro pe metru pătrat, incluzând preţul terenului, construcţia şi stocul de marfă. Din gama de magazine Homelux vor face parte atât spaţii stradale, mari, cu suprafeţe de 10.000 de metri pătraţi, cât şi magazine între 500 şi 2.000 de metri pătraţi, care vor fi amplasate în malluri.

„Suntem în negocieri cu mai multe malluri din Bucureşti. Va fi o experienţă nouă, pentru că până acum, nici cu Praktiker, nu am lucrat cu mallurile. Nu ne grăbim cu expansiunea, ci analizăm în amănunt. Experienţa Praktiker ne-a arătat că, dacă poziţionarea nu e bună, degeaba investeşti. La Praktiker, toate magazinele aveau aceeaşi marfă, dar unele vindeau mai mult, altele mai puţin, din cauza localizării“, spune Omer Susli.

Până acum, omul de afaceri a deschis două magazine sub brandul Homelux, în Ploieşti şi Focşani, în spaţiile în care au funcţionat în trecut magazinele Praktiker. Cei 150 de angajaţi pe care îi aveau magazinele au fost păstraţi.

În magazinele Homelux se vinde o varietate mare de produse, care are în vedere tot ce este necesar în interiorul unei case, de la veselă şi electrocasnice la mobilier, lenjerii de pat sau decoraţiuni interioare. Printre competitorii Homelux se numără Kika şi Ikea, care furnizează game asemănătoare de produse.

Deschis să vândă

În vara anului 2017, grupul britanic Kingfisher, care a intrat oficial pe piaţa locală în 2013, când a preluat reţeaua de magazine Bricostore, între timp remodelată şi redenumită Brico Depôt, a cumpărat magazinele Praktiker de la omul de afaceri turc Omer Susli. Acesta din urmă cumpărase magazinele în 2014, când Praktiker AG, compania-mamă a grupului german, era în insolvenţă. Kingfisher a cumpărat doar magazinele Praktiker, iar terenurile pe care se aflau unele dintre ele le deţinea omul de afaceri. Astfel, după ce au hotărât să închidă cele trei unităţi, el a rămas cu spaţiile.

Omer Susli a mai vândut în 2016 şi fabrica de cărămizi pe care o avea în Buzău către Wienerberger, liderul pieţei de profil din România. „Eu nu mă îndrăgostesc de business, pot să vând orice afacere pe care o am. Trebuie să vinzi atunci când afacerea pe care o ai îţi este cea mai dragă şi când este prosperă, pentru că atunci şi cumpărătorul va fi interesat să cumpere“, spune Omer Susli.

După vânzarea Praktiker, britanicii de la Kingfisher au păstrat brandul o perioadă, însă anul trecut au luat decizia de a trece toate unităţile Praktiker sub brandul Brico Dépôt.

Planul de transformare a activităţii britanicilor în România a inclus şi închiderea mai multor magazine Praktiker. De la tranzacţie şi până acum, au fost închise unităţi din Voluntari, Bacău, Focşani, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Arad. În ultimele cinci oraşe au rămas însă funcţionale magazinele Brico Dépôt. După toate aceste închideri, reţeaua britanicilor ar urma să mai numere 20 de magazine foste Praktiker plus alte 15 deja numite Brico Dépôt.

De la 1 decembrie 2019, marca Praktiker îi revine lui Omer Susli, care se gândeşte fie să o vândă mai departe, fie să revină în bricolaj cu acelaşi brand.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*