Opinii, Stiri Brasov

Planul PSD merge

Acum vreo 5 luni, vorbeam cu Vulpea în mașină despre lucruri politice. Printre care și „cam care ar fi planul PSD pentru a pica iarăși în piciore la următoarele alegeri?”. Am avut atunci o idee care pare că-i în plină desfășurare acum. După cum urmează să argumentez mai jos:

PSD-ul e conștient de erodarea naturală de la putere, e conștient de toate atacurile și se bazează pe nucleul electoratului propriu, pe mașinaria lor de scos oamenii la vot (care nu va funcționa la capacitate maximă la Europarlamentare), dar e la fel de conștient că nu e de ajuns. Pentru a câștiga, trebuie să demotiveze electoratul advers.

Context

 1. Electoratul USR este format preponderent din oameni care au ieșit în stradă la proteste, oameni care consideră USR-ul o alternativă la 30 de ani de partide emanate din FSN. Oameni care sunt în general în clasa medie, deci gândesc ușor post-materialist. Ei sunțin valori ca statul de drept, egalitatea în fața legii, justiție independentă, egalitate de șanse etc. Din această masă este formată marea parte a nucleului electoral.
 2. Tot în zona electoratului USR se plasează și foștii „băsiști” care îl susțineau pe Băsescu pentru că-i „ardea pe corupți” și-i chema „la țepe în Victoriei”. USR-ul este continuatorul acestui mesaj anti-corupție. Doar că ei nu se simt reprezentați de Barna și Coliban, Seidler sau Năsui. Pentru că aceștia au treabă cu politici publice, cu munca și mai puțin propaganda. Nu țipă și nu urlă. Iar când o fac, nu sunt la fel de convingători.
 3. În partea cealaltă, la PLUS, electoratul este cel ce a văzut în guvernarea Cioloș o guvernare curată. Fără scamatorii financiare, o guvernare profesionistă, fără certuri, scandaluri. Văd în PLUS un Voiculescu, ce, fără mult scandal, a încercat reformarea sistemului de sănătate, un Mircea Dumitru (chiar dacă nu e membru) care a fost cu adevărat un ministru cu viziune la Educație. Un Pîslaru la Muncă. Toți oameni decenți, cu profunzime profesională. High class politics. Asta văd ei și asta așteapta să voteze.
 4. Mai există electoratul tânăr-educat (nu mare ca număr) ce nu a votat niciodată, dar tocmai pentru că Alianța 2020 se vede a fi prima ce nu are nicio legătură directă cu partidele FSN-iste, sunt interesați să se prezinte la urne.

Idiotul Util

Idiotul util este acel individ care prin acțiunile și mesajele lui ajută involuntar tabăra contra căreia aparent se luptă. De cele mai multe ori, idioții utili (termen ce îi este atribuit lui Lenin) ajută adversarii politici involuntar. Revenind la politica noastră:

Electoratul #2 nu se regăsește nici în PNL, nici în PSD și nici nu-l poate ierta pe Băsescu pentru atacurile împotriva Justiției, dar caută în continuare un lider mesianic „să le rupă capu’ ăstora, că așa nu se mai poate”. Andrei Caramitru sau fiul actorului – cum îmi place mie să-i spun, folosit aici doar ca exemplu și doar pentru că-i de notorietate actuală – le oferă lor exact satisfacția pe care o căutau. Omul ce vine cu soluții (multe dintre ele superficiale) la problemele emoționale pe care această tabăra o are cu PSD-ul. Tipul lui de discurs este unul agresiv, atotștiutor, arogant, emis de pe un tron imaginar pe care s-a așezat cu ajutorul neo-băsiștilor ce-l ridică-n slăvi. C.T. Popescu spunea că are un discurs mai degrabă asemănător comunicatorilor PSD.

Problema este că celelalte mase electorale în loc să combată discursul agresiv și de multe ori ilogic, preferă să se retragă. Am observat asta în miile de comentarii citite pe seama subiectului central al discuției. Zeci de oameni care pur și simplu nu mai vor să voteze și declară asta, pentru că nu acceptă linia agresivă de discurs.

În opinia mea, marea masă a electoratului USR-PLUS așteapta mesaje deștepte, spuse de profesioniști. Mesaje ce dau speranță că această alternativă este viabilă și că ei au într-un final cui da un vot pozitiv și nu unul negativ. Continuarea divizării electoratului USR-PLUS cu ajutorul unor indivizi foarte vizibili, ce stau prin cercurile înalte de decizie politică a acestor partide va duce planul PSD la îndeplinire. Demotivarea electoratului „de dreapta” ajută PSD să-și atingă scopul electoral, acela de a nu scădea sub 30%.

Dacă demotivarea aceasta va continua, atunci nu pot spune decât un singur lucru, Houston, we have a problem! (La PSD se aude: The Eagle has landed! I repeat, the Eagle has landed!)

Soluția?

Totuși, există o soluție la această problemă. O echipă ce se ocupă cu strategia politică, ce are urechile ambilor lideri USR-PLUS, poate ușor impune singura soluție ce merită luată în calcul. Aceea prin care partidul sau leadership-ul se dezice de asemenea indivizi, îi marginalizează. În niciun caz nu îi apără și cu atât mai puțin îi plătește, cum se întâmplă în cazul unora. Din contră, echipa de comunicare, ce presupun că există, vine cu mesaje pozitive, moderate, bazate pe fapte sau proiecții verificabile. Mesaje generatoare de emoție, care să aibă ambivalență, să poată fi folosite și ca „arme” împotriva dușmanului, dar mai ales ca și catalizatoare de speranță.

Trecutul e plin de oameni și mișcări pline de intenții bune ce au ajuns să nu mai reprezinte mare lucru pentru că au căzut în păcatul populismului. O viitoare construcție socială a României – căci asta ne dorim pe termen lung, nu? – nu poate pleca de la „înlocuim unul care fură voturi cu unul care vrea să-i dea foc celui care fură voturi”.

Pentru că după „cel ce a dat foc celui care a furat voturi” va veni „cel ce spânzură pe oricine dă foc oricui din orice motiv”. Iar imediat următorul va fi „cel ce va ucide pe oricine nu-i de acord cu el”. Iar aia nu va fi democrație, iar noi ne vom fi răcit gura degeaba și bătut tălpile la proteste pentru susținerea unor principii… tot degeaba.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

 1. Nu au cum să se dezică de ăla, deoarece asta e politica lor. Sunt socialiști și ne vor pune cu botul pe labe!

 2. V-am mai scris dar nu intelegeti sa va modificati deloc discursul steril,sterp, demn de “Academia Fane’ Ideologu”…
  Fals dom’le, Romania nu se schimba de la gargara sociologilor, a moftangiilor si a millenialilor din centrele Brasovului, din “Centrul Vechi” bucurestean, de prin Cluj, Oradea sau Timisoara !
  Useristii si echipa lui Ciolos sa mearga frumusel cu solutii PRAGMATICE in mediul rural, la Dorohoi, la Strehaia, in Dobrogea si Delta Dunarii , prin catunele uitate din Apuseni, practic prin toate zonele rurale parasite, dar si prin orase mici ca Tandarei, Tecuci sau Victoria(am ales la intamplare) si sa vina cu ALTERNATIVE CONCRETE , sa propuna oamenii gospodari, cunoscuti pe plan local, ce au razbit in mici afaceri, in pofida pesedimii !
  Si sa incerce sa refaca puntile cu slujbasii rationali ai bisericii ortodoxe , nemultumiti de starea actuala a cutumelor si a ierarhilor BOR, nu sa continue cu mistocareala asta ieftina la adresa lor (eu sunt agnostic, asa ca nu ma puteti acuza ca “le tin isonul”)
  Flecareala asta ce o tot sustineti are efecte absolut nule, iar viata adevarata a romanilor e “in alta parte”…
  Opozitia USR-Plus ar trebui sa gaseasca punti de comunicare si cu liberalii si cu udemeristii nemultumiti de starea actuala a lucrurilor , dar si cu oamenii lui Ponta !
  Pdl-ul lui Basescu a tinut piept pesedeilor deoarece “buldogul” Vasile Blaga construise o adevarata “armata” de oamenii absolut peste tot, in toate colturile tarii !
  Iar lupta anti-coruptie are un efect zero la electoratul captiv pesedist, Romania nu e Slovacia, unde o sa iasa presedinte avocata aia…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*