Economic, Stiri Brasov

Niculae zice că ar vrea să redeschidă Nitroporos Făgăraș. Firma este, însă, în faliment din 2016

Omul de afaceri Ioan Niculae ia în considerare să redeschidă toate combinatele, inclusiv Nitroporos Făgăraș, în cazul în care Guvernul va decide plafonarea prețului la gaze natural la 68 de lei/MWh.

„Am spus si repet cu voce tare, indiferent cate multinationale deranjez, OUG 114/2018 este una dintre cele mai bune legi dupa 1989, pentru relansarea a ce mai exista din industria romaneasca si cu precadere cea afectata dupa 2013 cand s-a facut marea liberalizare la gaz metan, care in intelegerea romaneasca a fost emiterea unui act normativ prin care sa creasca pretul gazului metan cu 100% de la 1 aprilie 2013 la 31 martie 2014 (un an de zile). Daca acest pret de 68 lei MWh se aplica corect, in sensul in care dupa asigurarea necesarului populatiei (necesar care trebuie sa fie calculat corect), consumatorii finali isi procura gazul pentru nevoile lor de productie, fara sa aiba dreptul de revanzare si aici, ma refer la consumatorii finali la care ponderea gazului metan in costul de productie este semnificativ, in sensul ca depaseste 30 – 40 %. Din acest punct de vedere al costului, se pot deschide toate combinatele (patru in prima faza, pana in luna mai 2019 si urmatoarele doua in septembrie /octombrie 2019). Daca ne trimit la cos cu import nu vom porni nimic sau vom porni maximum doua combinate (unul de methanol, si cu mare greutate, unul de ingrasaminte) iar celelalte patru vor disparea, taiate pe bucati, intrucat Legea insolventei este buna, dar are un termen limita”, a declarant Niculae într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Acesta a mai anunț că două dintre combinate,Viromet Victoria si Chemgas Slobozia, „au fost pornite temporar, in masura in care am gasit cantitatile necesare de gaz metan, intrucat, stiti foarte bine, ca materia prima este gazul metan”.

Problema cu Nitroporos Făgăraș este că firma a intrat în faliment în 2016, după o insolvență de doi ani de zile.  La intrarea în insolvență, compania acumulase datorii către bugetul consolidat al statului de 21,3 milioane de lei.

Societatea Nitroporos SRL a fost înfiinţată pe data de 7 martie 2008 şi administrează activele companiilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, cumpărate de societatea Viromet Victoria, al cărei acţionar este grupul InterAgro, controlat de Niculae. Compania Gladwell, partener de afaceri al proprietarului Interagro, Ioan Niculae, a achiziţionat, în 2008, un pachet de 60% din societatea Nitroporos.
Pe data de 22 octombrie 2007, ca urmare a procedurilor de lichidare voluntară, aproximativ 80% dintre cei 569 de angajaţi ai celor cinci societăţi de pe platformă (Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice şi Nitrotrans) au primit preavizul în vederea disponibilizării cu acordarea plăţilor compensatorii conform OUG nr. 116/2007, în prima etapă de disponibilizări.
Combinatul chimic şi-a reluat activitatea abia în septembrie 2010, în urma unor investiţii cifrate de Niculae la 47 de milioane de euro. Din această sumă, zece milioane de euro au fost achitaţi Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în momentul preluării companiei. Totuși, activitatea firmei a fost sinuoasă, deseori oprită, astfel, în total, din cei șapte ani de administrare InterAgro, compania a produs timp de mai puțin de trei ani.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Pingback: Ioan Niculae zice că ar vrea să redeschidă Nitroporos Făgăraş - Făgărașul Tău

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*