Social, Stiri Brasov

Un fizician brașovean a produs cel mai puternic laser din lume la Măgurele – 10 PetaWați. Nicolae Zamfir a fost profesor la Yale

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene, a atins 10 PetaWaţi, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului”, a transmis premierul Viorica Dăncilă.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) şi se construieşte la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), condus de brașoveanul Nicolae Zamfir, acesta fiind și manager de proiect al laserului.

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Absolvent al Facultăţii de fizică a Uni­ver­sităţii din Bucureşti cu diplomă de merit şi doctor în fizică al Institutului Central de Fizică Bucureşti, Zamfir a ocupat mai mul­te funcţii, printre care cea de fizician, cer­ce­tător sau cercetător principal în cadrul IFIN-HH în perioada 1978-1990. La în­ceputul ani­lor ’90 pleacă în Germania, la Uni­ver­sitatea din Koln, în funcţia de cercetător, pen­tru ca între 1997 şi 2004 să fie profesor-cer­ce­tător în ca­drul Yale, una dintre cele mai presti­gioase universi­tăţi la nivel glo­bal. În 2004 revine în ţară pentru a prelua con­du­cerea institutului care l-a format, iar din 2012 devine directorul celui mai important proiect de cercetare local, ELI-NP.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Felicitari Domnului Profesor!

  2. Suntem mandrii ca avem la mine in Brasov asa o somitate.
    Daca dansul s-a ocupat de laserul de la Magurele, ar trebui sa vina si sa finalizeze si acceleratorul de particule din Brasov din catacombele de pe Dupa Ziduri cu fonduri europene, ca ar fi pacat sa zaca acolo in subteran conductul imens din boltari facut de pe vremea lui Ceausescu in galeriile greu de explorat, ca ar fi o mandrie pentru Brasov ca si “Cerbul De Aur” si ar aduce cercetatori fizicieni in Brasov si ar atrage dupa sine construirea a mai multor institute de cercetare in Brasov si stiintific.
    Deci catacombele Brasovului au nu numai potential turistic dar si stiintific.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*