Social, Stiri Brasov

FOTO Afaceri cu gusturi: Doi brașoveni produc înghețată din bere și colivă. Pentru că există cerere, ei vor să lanseze și sortimente din Cuba Libre sau chiar din pește

Gelateria EIS[kalt] este o afacere de familie a doi brașoveni pasionați de înghețată, printre sortimentele pe care aceștia le fac regăsindu-se vanilia, fisticul, cafeaua, dar și unele mai nonconformiste precum berea sau coliva.

Cornel Medrea și Mirabela Bujor au gelateria EIS[kalt] care a apărut pe piața brașoveană în septembrie anul trecut. Conceptul acesteia este diferit față de ceea ce se așteaptă oamenii să vadă, întrucât, pentru a cumpăra înghețată, doritorii trebuie să intre în locație, nu să o achiziționeze printr-un geam. „Pasiunea vine de la fratele lui Cornel care are și el o gelaterie în Nuremberg. Noi mergeam foarte des în vizită, iar ideile cu tot felul de sortimente inedite de înghetată vin de la el. Eu așa am descoperit-o pe cea de castravete care îmi place extrem de mult. Nu poți descrie gustul acela, însă este cu adevărat diferit de cel cu care sunt obișnuiți oamenii”, povestește Mirabela.

 

Spațiu de joacă pentru copii

Numele gelateriei aflate în Piața Sfatului este din germană și înseamnă „rece ca gheața”. Datorită numelui, foarte mulți turiști nemți intră în locație. Au existat însă persoane care au venit din Constanța sau din Israel, la recomandările prietenilor, să guste înghețata preparată de cei doi. „Spre surprinderea noastră, turiștii vin din prima zi a vacanței lor până în ultima să mănânce înghețată făcută de noi. În perioada rece oamenii au ales să stea în locație, unde au putut să-și bea cafeaua, dar și să își lase copiii într-un spațiu de joacă destinat special acestora. Lumea începe să vorbească despre noi, iar asta ne încurajează”, spune Mirabela.

 

Înghețată din bere

Înghețata acestora este din ingrediente 100% naturale. „Dacă facem înghețată de zmeură, ea își ia gustul final efectiv din fructul respectiv. Nu folosim niciun fel de prafuri. Noi avem înghetață făcută din bere. Nu există praf pentru această aroma. Avem nevoie de 5 litri de bere pentru 2 cuve întregi de înghețată. De asemenea, pasta de fistic pe care o folosim este pură. În cazul înghețatei pe bază de lapte, noi folosim UHT, dar îl mai pasteorizăm încă o dată”, spune Cornel.

Deoarece ingredientele pe care aceștia le folosesc nu se găsesc în România, ei le procură din toată Europa. În plus, pe lângă înghețată, doritorii pot alege să consume sucuri naturale presate la rece, cafea sau 5 sortimente de cookies. „Procurăm multe ingrediente din afara țării, pentru că nu le găsim aici. Pasta de fistic o cumpărăm din Italia. Am găsit și în România făcută din nuca noastră sau din semințe de dovleac. Cafeaua noastră este tot din Italia”, afirmă Cornel.

 

Înghețată din colivă

Cea care a făcut furori a fost tocmai înghetața din colivă, pe care aceștia au făcut-o toamna trecută. „Durează până fierbi arpacașul, nuca trebuie uscată și puțin prăjită, exact la fel cum faci în cazul colivei. Toate acestea se bagă în masinăria de înghetață. Procesul în sine durează în jur de jumătate de oră. Pregătirea ia mai mult timp. Oamenii ne-au scris pe pagina de facebook și chiar ne-au rugat să mai facem. Știu că în perioada aceea am pregătit dublu față de cât preconizam noi că o să se vândă”, susține Mirabela.

 

„Oamenii cred că înghețata de vanilie ar trebui să fie galbenă”

Au existat persoane care au fost reticente la vederea înghețatei brașovenilor, tocmai din cauza culorii acesteia sau la vederea sortimentelor pe care le au în gelaterie. În momentul în care clienții degustau produsul, cu toate că la început erau reticenți, cumpărau cel puțin 2 cupe. „Înghețata noastră de banana este un alb murdar și poate varia în funcție de cât de copt este fructul din care o preparăm, însă oamenii se așteaptă să vadă o culoare galbenă. De asemenea, mulți cred că cea de vanilie ar trebui să fie galbenă, dar pudra de vanilie și, implicit, extractul de vanilie au o culoare închisă. Am observant că majoritatea persoanelor știu cum ar trebui să arate o înghetață naturală și apreciază acest lucru”, spune Cornel.

Chiar dacă ingredientele din care aceștia fac înghețata sunt mai scumpe, prețul unei cupe este de 5 lei, exact ca în celelalte locuri de unde poți cumpăra un asemenea produs. „Un kilogram de pasta de fistic presată la rece costă 40 de euro, în timp ce un kilogram de praf de fistic ajunge la aproximativ 40 de lei. În Germania, înghețata de fistic are un preț mai mare decât orice alt sortiment, dar lumea este conștientă de faptul că acest ingredient este mai scump. Clienții se așteaptă să vadă sortimente cu care ei sunt familiari și poate că o cupă de înghețată de 60 de grame ar putea părea mai mica decât în alte locuri, însă noi nu adăugăm nimic, totul fiind natural”, afirmă Mirela.

 

„Ne place să interacționăm cu oamenii”

Pentru cei doi, cea mai mare mulțumire sufletească apare în momentul în care văd zâmbetele de pe fața clienților când gustă înghețata sau cafeaua pe care aceștia o comandă. „Știi că un client mulțumim va reveni întotdeauna. Acest lucru este foarte important. Noi ne-am făcut mulți prieteni cu care, atunci când vin în locație, stăm la povești și glumim. Pe lângă înghețată, clienții noștri apreciază cafeaua italiană pe care o servim. Am avut persoane care au intrat în gelaterie tocmai pentru că au văzut mașina de cafea și marca Hausbrandt. Ceea ce ne place cel mai mult este să interacționăm cu oamenii”, spun cei doi zâmbind.

În viitor, aceștia vor în continuare să facă înghețată cu tot felul de sortimente, de la griș, mămăligă, pește și mici, până la țuică și Cuba Libre. De asemena, când vremea va deveni potrivită pentru a servi o cupă de înghețată afară, în cazul în care clienții vor ghici berea folosită, aceasta va fi din partea casei.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*