Economic, Stiri Brasov

Deficitul de forță de muncă va ajunge la aproape 550.000 de oameni în 2023

Deficitul cantitativ de forţă de muncă va creşte de la 308.000 de persoane în 2019 la 549.000 în 2023, în cea mai mare parte din cauza migraţiei şi marginalizării sociale, au spus în cadrul unui eveniment reprezentanţi ai KPMG, Concordia şi ai Academiei Române.

„Din perspectiva deficitului de forţă de muncă am încercat să vedem reperele privind deficitul cantitativ si calitativ. Analizele noastre încearcă sa pună în evidenţă impactul din punctul de vedere macroecononomic, dar şi microeconomic, perspectiva din care este afectat mediul de afaceri. Gradul de tensionare a pieţei muncii a crescut de 3 ori în ultimii 7 ani. In primul pierdem tinerii fie prin emigrare, fie prin marginalizare. Avem o rată de ocupaţie a tinerilor de 47%”, a declarat prof. dr. Luminiţa Chivu, director general Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE), în cadrul unui eveniment de lansare a unui studiu privind piaţa forţei de muncă a KPMG, INCE şi Confederaţia patronală Concordia.

Datele arată că piaţa forţei de muncă se va deteriora în ceea ce priveşte oferta cererea versus oferta. Rata şomajului din România este mult inferioară celei din alte state membre UE, însă, în cazul tinerilor sub 25 ani, rata şomajului din România (18,3%) este mult superioară mediei UE.

Informaţiile statistice disponibile au permis consultanţilor identificarea unor segmente importante de populaţie – circa 2 milioane de persoane – care nu se regăsesc nici pe piaţa muncii şi nici nu sunt cuprinse în sistemul de educaţie şi formare profesională. Se conturează, astfel, un potenţial uman nevalorificat, fenomen ce necesită o analiză aprofundată care să permită înţelegerea cauzelor acestei situaţii şi ulterior, conturarea de măsuri care să conducă la inserţia lor pe piaţa muncii.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Vom pleca afara , unii mai repede , alți mai tarziu , in România nu se poate trai.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*