Social, Stiri Brasov

Brașovul, un oraș mai puțin „smart” decât Alba-Iulia, Oradea, Cluj-Napoca sau Piatra Neamț

De la campion al fondurilor europene pe cap de locuitor, clasament în care Bucureştiul nu există, Alba-Iulia ar putea deveni primul oraş din România cu adevărat smart. Ce a contat? Primăria a pus pur şi simplu pe masă datele oraşului, iar investitorii au venit sau măcar au fost interesaţi. Ce se întâmplă cu restul ţării? De anul trecut, România are un grup de lucru pentru elaborarea unei strategii naţionale pentru reglementarea şi implementarea soluţiilor smart. Poate aici se vor găsi răspunsurile.

„Tranziţia către un oraş inteligent presupune existenţa a trei piloni principali: un pilon administrativ – tehnologic (inovaţia şi tehnologia sunt elementele cheie pentru tranziţia către oraşe şi comunităţi inteligente şi durabile), un pilon social (ce ţine de o abordare participativă a cetăţenilor comunităţii) şi un pilon legislativ ce ţine de crearea premiselor legislative de implementare a caracteristicilor unui oraş inteligent. Construcţia pe cei trei piloni există şi progresează, o strategie naţională fiind platforma ce poate reuni bunele iniţiative în acest sens de către administraţiile locale“, spune Alexandru Petrescu, ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale.

România nu este o ţară care să ducă lipsă de strategii, planuri de acţiuni sau de memorandumuri de înţelegere, aşa că o strategie smart nu ar fi o premieră. Ceea ce este însă diferit faţă de alte domenii este că aici lucrurile au început să se mişte de la sine.

Alba-Iulia are 72 de proiecte smart în plan, în curs de implementare sau deja implementate. Este de departe lider, orașul fiind urmat de Oradea, cu 20 de astfel de poiecte. În clasament Cluj-Napoca (18), București (13) și Piatra neamț (12). Brașovul se află abia pe locul 6 la numărul de proiecte (11), la egalitate cu Arad și Sibiu, dar peste Constanța (10) sau Iași (8).

 „În anul 2018, numărul iniţiativelor Smart City lansate, în principal, de către administraţiile publice locale a crescut considerabil. Tot mai multe municipalităţi şi localităţi sunt interesate şi, mai ales, decise să valorifice potenţialul soluţiilor inteligente“, mai spun reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Care sunt oraşele care încep să devină smart?

Până la realizarea strategiei, Ministerul citează date dintr-unul dintre puţinele studii realizate pe plan local care analizează dinamica oraşelor inteligente din România, cel lansat în primăvara anului trecut de Vegacomp Consulting, un furnizor de soluţii pentru companiile telecom şi din energie.

„Conform unui studiu Vegacomp Consulting, peste 25% dintre români locuiesc într-un oraş care are în derulare sau are deja finalizat cel puţin un proiect Smart City.“

Lista oraşelor care abordează conceptul de Smart City în România este într-o continuă evoluţie şi include, în prezent, municipalităţi precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balş, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Bumbeşti-Jiu, Călăraşi, Cernavodă, Comăneşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galaţi, Giurgiu, Gura Humorului, Iaşi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moineşti, Oradea, Piatra Neamţ, Reşiţa, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Targovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Târnăveni, Timişoara, Tîrgu Bujor şi Tulcea.

„Peste 300 de proiecte Smart City sunt concentrate în 41 de oraşe din România, conform aceluiaşi studiu.“

Potrivit informaţiilor furnizate de minister, proiectele Smart City identificate sunt de şase categorii: Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, clasificate în concordanţă cu raportările recente ale Uniunii Europene.

„Piaţa de Smart City din România este încă la început, dar se află într-o creştere exponenţială. Cele mai populare soluţii Smart City identificate în România şi, în acelaşi timp, scalabile la nivel mondial includ: iluminatul stradal cu LED, smart parking, monitorizarea video şi furnizarea de servicii publice de Wi-Fi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deşeurilor şi diferiţi senzori, cum ar fi cei de mediu, folosiţi pentru monitorizarea calităţii aerului.“

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*