Economic, Stiri Brasov

Salariile românilor au crescut cu 25% în ultimii doi ani. Cel mai mult se câștigă în IT, rafinare și bănci

Câştigurile românilor au crescut în medie cu peste 25% în doi ani. Nu e o surpriză pentru nimeni că salariile de la stat au crescut peste medie. Însă ramurile economiei care au înregistrat cele mai mari creşteri au o notă de inedit. Campion al creşterilor salariale a fost mineritul, încă înainte să intre în grevă pentru măriri în criza energetică din ianuarie. Tot la categoria inedit poate intra şi faptul că în acest interval unele salarii din economie au scăzut.

După creşterile de salarii din minerit, vin pe rând exploatarea lemnului (+45%), Învăţământ (+41,5%), Artişti (+38,6%), Sănătate (+38%).

INS înregistrează că în administraţia publică au avut loc creşteri ale câştigurilor nete de 35,2%. Procentul pare neaşteptat, în condiţiile în care cheltuielile bugetului cu personalul au avansat în 2017 cu 22%, iar în 2018 cu aproape 24%. Cel mai probabil, este efectul Grilei Unice de Salarizare, care a micşorat distanţa dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii din administraţie.  Avansurile au fost mai mari la Învăţământ cu un plus de 41%, iar în Sănătate,unul de 38%.

Cele mai mari salarii medii nete azi, indiferent de dinamica din ultimii doi ani, sunt în IT (6.888 de lei), Rafinare (6.584 lei), Bănci (5.990 lei), Activităţi de editare (5.795 lei), Informaţii şi comunicaţii (5.754 lei).

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*