Economic, Stiri Brasov

După ce a devalizat Sere Codlea, Maria Schutz vrea să scape de pedeapsa de 11 ani șli jumătate de închisoare

Condamnată definitiv la 11 ani şi şase luni de închisoare, femeia de afaceri Maria Schutz a formulat la Curtea de Apel Craiova o contestaţie în anulare, cale extraordinară de atac împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova din octombrie 2018.

Fost consilier judeţean din partea PSD Dolj, Maria Schutz a fost condamnată definitiv în octombrie, anul trecut, de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Pedeapsa primită, de patru ani şi jumătate de închisoare, a fost contopită cu alta mai veche, de zece ani de închisoare, primită de inculpată în toamna anului 2015.

În primul dosar, Maria Schutz a fost acuzată că, în octombrie 2002, a cumpărat acţiunile SC Orser SA Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), prin firma Worldser Ţuglui. Anchetatorii au susţinut că Worldser Ţuglui a câştigat licitaţia, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului. Firma a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doar doi ani, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, directorul ADS, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, director în cadruL ADS, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. În final, serele au fost vândute către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. În urma anchetei s-a mai stabilit că acum privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă. În plus, în acest dosar, atât Maria Schutz, cât și Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei.

Pedepse contopite la Curtea de Apel Craiova

În septembrie 2014, aceeaşi Maria Schutz a fost trimisă în judecată în alt dosar, în care a fost acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2008, Maria Schutz „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică, să semneze, în calitate de administrator al Izamar SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC Izamar SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.

În toamna anului trecut, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Maria Schutz a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare, iar după contopirea cu pedeapsa de zece ani primită în 2015, inculpata a fost condamnată definitiv la 11 ani şi jumătate. Judecătorii craioveni au admis acţiunea APIA şi au obligat inculpaţii Maria Schutz şi Ionică Bădoi să achite, alături de SC Izamar SRL, suma totală de 1.056.715 lei, plus penalităţile şi majorările de întârziere.

La începutul acestui an, Maria Schutz a formulat contestaţie în anulare, o cale extraordinară de atac împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova. Acţiunea a fost înregistrată tot pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţa urmând să stabilească dacă admite sau nu contestaţia în anulare.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*