Economic, Stiri Brasov

O florărie din Brașov a avut vânzări de aproape 12 milioane de lei în 2017. Este cea mai puternică firmă din domeniu din afara zonei Bucureștiului

Potrivit unui studiu realizat de o companie de profil, cele mai căutate flori sunt, de 8 Martie, cele specifice primăverii, precum ghioceii, freziile, zambilele, lalelele sau narcisele. Cele mai apreciate flori de către români sunt însă trandafirii.

Cert este că, pentru firmele din domeniu, vânzările de 8 Martie reprezintă o mare parte din cifra de afaceri la nivelul întregului an.

Potrivit unui studiu realizat de Frames, afacerile din comerţul cu ridicata al florilor (CAEN 4622) au depăşit, în 2017, nivelul de 336 de milioane de lei. Şi profitul companiilor din domeniu a crescut semnificativ, la 26,1 milioane de lei în 2017, fiind cu aproape 10 milioane mai mare decât în 2016.

Statistica arată că cele mai multe companii activează în Bucureşti şi Ilfov (263), urmate de judeţele Cluj (52), Iaşi (49), Argeş (43), Braşov (42), Mureş şi Timiş (33) şi Sibiu cu 30 de firme specializate în comerţul cu ridicata al florilor şi plantelor.

În sectorul afacerilor cu flori activează peste 1200 de angajaţi. Potrivit analiştilor de la Frames, dincolo de datele comunicate la Ministerul Finanţelor şi Registrului Comerţului, business-ul din acest domeniu trebuie privit într-o dimensiune mult mai largă.

„Comerţul cu ridicata al florilor acoperă doar o parte din afacerile din acest sector, reprezentând tranzacţiile provenite în principal din importuri. În comerţul cu amănuntul activează însă şi companii care produc flori în ţară şi pe care le vând în regie proprie. În plus, există în continuare o piaţa neagră a florilor care se află la un nivel ridicat, atât din prisma volumului vânzărilor cât şi a personalului angajat”, arată studiul Frames.

 

Cine face jocurile în comerţul cu flori

 

Primii trei jucători din piaţa de flori din România activează în jurul Capitalei, în concordanţă cu vânzările semnificative din această zonă.

Flowers Market Holland SRL (Ilfov) este liderul clasamentului, cu afaceri de 26 de milioane de lei în 2017 şi un profit de 1,22 milioane de lei. Urmează firma bucureşteană Flor de Los Andes SRL, cu un business de 16,8 milioane de lei şi un profit de 1,21 mil. lei şi Tri’as Amway SRL (Bucureşti) cu afaceri de 13,7 mil.lei şi un profit de 1,82 mil.lei.

În top 10 cei mai importanţi comercianţi cu ridicata de flori şi plante urmează Stanjenel SRL din Braşov, care a avut un business de 11,89 milioane de lei în 2017, Hortigala SRL din Covasna, B&P Floral Connection (Bucureşti), Flex for future SRL (Sibiu), TMT Flowers SRL (Neamţ), City Garden Distribution SRL (Bucureşti) şi Floria International Wholesale SRL (Bucureşti), aceste companii înregistrând, împreună, afaceri de 64 de milioane de lei.

Pe ansamblu, 495 dintre cele 523 de companii fac parte din zona microîntreprinderilor, cu business-uri vulnerabile din punct de vedere financiar.

„Chiar dacă media cifrei de afaceri din acest sector a crescut de la 493.000 lei în 2013 la 645.000 lei în 2017, iar cea a profitului net a avansat de la 16.500 lei la 50.100 lei, aproape jumătate dintre firme (247 companii) prezintă un risc foarte mare şi numai 102 de companii au un risc investiţional scăzut. Această situaţie este cauzată de lipsa capitalului investiţional care le face, pe cele mai multe, vulnerabile în caz de criză, orice blocaj pe lanţul comercial fiind de natură să creeze dificultăţi operaţionale”, arată analiza Frames. Statistica arată că firmele din acest sector raportau datorii de peste 200 milioane de lei, cu o medie de 434.000 lei în 2017.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*