Primăriile vor fi obligate să finanțeze dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, în vederea colectării selective a deșeurilor din aceste instituții de învățământ, conform unui proiect de lege aprobat luni de Senat. Impactul asupra bugetelor locale, conform inițiatorilor proiectului, ar putea fi de aproximativ 6 milioane de euro.
Proiectul legislativ a fost inițiat de opoziție și se bucură chiar de susținerea Guvernului, fapt care îi conferă mari șanse de a fi adoptat și de către Camera Deputaților, căreia va fi transmis acum pentru dezbatere și vot final. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea legislației privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice, în sensul transferului de atribuții, privind dotarea cu pubele și inscripționate corespunzător pentru selectarea la sursă a deșeurilor, de la nivelul conducerii școlilor către autoritățile locale.
„Astfel, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile și sălile de sport ar urma să existe coșuri de gunoi colorate pentru deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal (aluminiu)/plastic și deșeuri de sticlă pentru colectarea adecvată a acestora în urma activităților desfășurate de elevi și/sau profesori”, arată inițiatorii. Totodată, pentru punerea în practică a acestor măsuri, proiectul de lege prevede ca finanțarea să se asigure din bugetul local. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, anul trecut, România pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, deoarece 68 de gropi de gunoi neconforme erau încă deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până la 16 iulie 2009.
Penalități, dacă nu reciclăm
În cazul în care România nu remediază aceste probleme, Comisia Europeană poate retrimite cazul la CJUE, iar autorii proiectului arată că astfel România riscă să plătească penalități în valoare de 300.000 euro pe zi. Comparativ, conform calculelor autorilor, dacă autoritățile locale ar investi în medie 1.000 de euro pentru achiziționarea de pubele pentru școli, în vederea colectării selective, „impactul bugetar s-ar ridica la 6 milioane de euro (echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene)”. Proiectul prevedea că nerespectarea noii măsuri de conducerea unităților teritorial-administrative va constitui contravenție și va fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 15.000 lei, dar senatorii au eliminat acest articol din lege, spre nemulțumirea inițiatorilor. Aceștia au arătat, la votul din Senat, că lipsa unei sancțiuni va fi în măsură să încurajeze neaplicarea legii de autoritățile locale. funcție de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului”.