Stiri Brasov, Turism

În ianuarie, județul Brașov a depășit Bucureștiul la numărul de înnoptări ale turiștilor

Hotelurile, pensiunile, vilele şi alte structuri de cazare din ţară au atras în ianuarie 618.000 de vizitatori români, număr în creştere cu 7,9% faţă de luna similară a anului anterior şi doar 139.000 de străini, trafic în scădere cu circa 6%, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Românii au petrecut în unităţile de cazare 1,1 milioane de nopţi, în creştere cu 11%, în timp ce străinii au adunat doar 284.000 de nopţi, indicator în scădere cu 5% faţă de ianuarie anul anterior, arată aceeaşi sursă. Oraşele în care s-au cazat cei mai mulţi vizitatori (români şi străini) sunt Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Constanţa, mai arată Statistica.

Pe judeţe, în luna ianuarie 2019, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Municipiul Bucureşti (128,8 mii), Braşov (119,1 mii), Cluj (34,5 mii) şi Constanța (17,1 mii) iar numărul de înnoptări ale turiştilor a înregistrat valori mai mari în Braşov (250,7 mii), Municipiul Bucureşti (219,2 mii), Cluj (65,5 mii) şi Constanța (35,9 mii). Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi in structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Israel (16,8 mii), Italia ( 14,7 mii), Germania ( 13,8 mii), Franţa (9,1 mii) şi S.U.A. (8,5 mii).

Cei mai  mulţi străini (puţin peste 100.000 de persoane, adică 74%) au provenit din Europa, în timp ce din Asia,  America de Nord şi de Sud s-au cazat în România doar câteva mii de vizitatori, mai arată Statistica. Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică au provenit din Israel (16.800 persoane), Italia (14.700), Germania ( 13.800), Franţa (9.100 persoane) şi S.U.A (8.500 persoane).

Peste 80% din străini s-au cazat în Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ, în timp ce staţiunile din zona montană au atras doar 6,2% din străinii care s-au cazat în ţară, iar staţiunile balneo au ajuns 1,9% din total străini care au vizitat ţara. Durata medie a şederii a fost de două nopţi, atât pentru vizitatorii români, cât şi pentru cei străini.

Gradul mediu de ocupare al structurilor de cazare din ţară (indicele de utilizare netă a locurilor de cazare) a fost de doar 23,4% în ianuarie, în creştere cu doar 1,7% faţă de ianuarie anul anterior. Hotelurile au înregistrat un grad mediu de ocupare de 29%, în timp ce pensiunile turistie au înregistrat doar 17,9% iar vilele turistice au avut un indice de utilizare de doar 18,6% în prima lună a anului, arată aceeaşi sursă. „Ianuarie este o lună de business, străinii care se cazează vin în interes de afaceri, la evenimente, conferinţe din oraşe mari. Pe leisure se vede o creştere pe staţiuni montane pentru că în ianuarie este şi vacanţa copiilor şi atunci merg mai mulţi români la munte“, spune Sorin Ionescu, CEO în cadrul companiei de consultanţă hotelieră Fivestar Hospitality.

Datele mai arată că la punctele de frontieră, în ianuarie, s-au înregistrat 730.000 de străini, plus 5,1%, cei mai mulţi vizitatori provenind din Bulgaria (37,4%), Ungaria (23,0%), Italia (8,3%), Germania (6,3%), Polonia (4,9%), Franţa (3,7%) şi Regatul Unit (2,7%).  Spre comparaţie, aproape 1,8 milioane de plecări ale românilor au fost înregistrate în străinătate, la punctele de frontieră, număr în creştere cu 4,6%, arată aceeaşi sursă. Cei mai mulţi români au ieşit din ţară folosind mijloace de transport rutier.

În 2018, românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 3,6 miliarde de euro,  sumă în creştere cu 20% faţă de anul anterior, potrivit BNR, în timp ce străinii au cheltuit doar 2,4  miliarde de euro anul trecut, faţă de 2,2 miliarde de euro cu un an în urmă.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Un comentariu

  1. Bucuresti in ianuarie e strict business, pe cand Brasov e in sezon de iarna pana la Sf. Ion si apoi dupa pe stil vechi (Poiana, Predeal, Bran/Rasnov).
    La fel a fost si anul trecut: http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/turism01r18.pdf
    Dar si acum 2 ani: https://adevarul.ro/locale/brasov/brasovul-avut-mai-turisti-decat-judetele-regiunea-centru-loc-1_58c94f095ab6550cb85abce5/index.html

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*