Colectarea, ambalarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale periculoase reprezintă o obligație legală riguros reglementată de lege pentru unitățile sanitare. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a căutat încă din luna noiembrie un operator care să se ocupe de colectarea acestor deșeuri care se produc în cadrul unității medicale. În joc erau 2,97 milioane de lei, iar contractul urma să se deruleze pe o perioadă de doi ani, însă, recent, procedura de licitație a fost anulată. „Motivul concret al anularii procedurii îl constituie faptul că pe parcursul procedurii de atribuire, se constată erori sau omisiuni, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca aceasta să conducă la încălcarea principiilor prevăzute în Legea privind achizițiile publice”, se precizează pe site-ul de achiziții publice.
Unitatea sanitară ar fi urmat să încheie contractul cu cel mult doi operatori, fiind împărțit în două loturi, respectiv colectarea propriu-zisă a deșeurilor medicale, dar și oferirea de servicii de reabilitare a substanțelor toxice.
Pe vremuri, spitalele aveau crematorii
Una dintre metodele de distrugere a acestor deşeuri periculoase este incinerare, metodă care se folosea şi pe vremuri în spitale din judeţ, până când crematoriile de acest tip au fost desfiinţate, pentru că nu corespundeau normativelor europene privind protecţia mediului. Atât emisiile de gaze în atmosferă care rezultau din procesul de ardere al deşeurilor, dar şi produsele secundare rezultate din procesul de incinerare reprezentau un real pericol pentru mediu. De un sistem modern de neutralizare a deșeurilor beneficiază doar spitalul municipal din Făgăraș, care a fost dotat în acest sens cu fonduri europene.