4 martie 1977, ora 21 şi 22 de minute. Capitala şi alte şapte judeţe din România au fost zguduite de cel mai puternic seism din istoria modernă a ţării. Autorităţile comuniste au fost luate prin suprindere şi copleşite de proporţia dezastrului. Aveau în faţă morţi, răniţi grav şi sute de clădiri prăbuşite. 30 de imobile, majoritatea construite înainte de 1940, au fost puse la pământ.
La 42 de ani de la teribila tragedie, lucrurile nu stau tocmai bine. În conformitate cu studiile și datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), 6 din 10 brașoveni ar rămâne pe drumuri, dacă ar veni un nou seism
În conformitate cu legislația în vigoare, autoritățile au obligația să expertizeze și să încadreze din punct de vedere al riscului seismic toate clădirile care au fost construite înainte de 1978, deoarece după marele cutremur din 1977, s-a schimbat normativul de construcție, astfel ca imobilele să fie mai sigure în caz de cutremur.
Pentru efectuarea acestor expertize, banii veneau la primării de la Ministerul Dezvoltării, însă de câțiva ani, ministerul nu a mai alocat fonduri în acest sens, cel puțin pentru Brașov. Până acum, cu finanțările de la Ministerul Dezvoltării au fost expertizate 48 de clădiri și mai sunt depuse peste 70 de solicitări pentru efectuarea de noi expertize, majoritatea pentru clădiri private. Efectuarea acestor expertize este reglementată prin Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată.
În conformitate cu un raport efectuat în anul 2015, din cele 48 de clădiri expertizate, 16 au fost încadrate în clasa I de risc seismic (cu bulină roșie). Acestor expertize li se adaugă și cele făcute pe cont propriu de proprietari, dar care nu apar în evidențele autorităților locale. Una dintre expertizele „private” a fost efectuată chiar la Palatul Telefoanelor. La unele dintre clădiri, proprietarii au început reparațiile și consolidările, la altele nu, din cauza lipsei fondurilor.
Ce clădiri periculoase sunt pe listă
Pe lista clădirilor cu „bulină roșie” deținută de Primăria Brașov figurează următoarele imobile: Apollonia Hirscher nr. 9 și 20, Republicii 22 (care este cea mai veche casă expertizată datând din secolul al XVII-lea), A. I. Cuza nr. 35, Castelului nr. 34 tronson I, 81 și 84, Neagoe Basarab 17, Bălcescu 45 și 51, Ecaterina Varga 24, care era cea mai „nouă” din listă, construită în 1940, Piața Sfatului nr. 8, Johan Gott 7, Șirul Livezii 7, Poarta Șchei 17, După Iniște nr. 64, C. Brâncoveanu nr. 65.