În urmă cu 7 ani, Cristian Anghel a investit 8.000 de euro într-o afacere cu grădini. El a intrat în această lume fiind susținut de un business angel pe care l-a convins și impresionat în cadrul emisiunii Arena Leilor cu determinarea sa de a avea propriul lui business.
Cristian Anghel a studiat silvicultura la Universitatea Transilvania din Brașov. Cu toate că i-a plăcut destul de mult acest domeniu, după propria mărturisire, acestuia nu îi surâdea ideea de a face parte dintr-un sistem. „Trebuia să găsesc ceva la care să mă adaptez, o activitate care să îmi ofere o libertate deplină și, foarte important, să nu mă țină legat de birou. În acea perioadă, vizionând diverse emisiuni TV, m-a prins foarte tare Arena Leilor. Eram captat de curajul oamenilor de a merge acolo să-și prezinte ideile. Bineînteles, mi s-a aprins luminița și gata. Mă hotărâsem. Terbuia să ajung acolo”, povestește Cristian pentru business24.ro.
De la centru de agrement a trecut la grădini
Zis și făcut. Acesta dorea să aibă un centru de agrement cu teren de golf, echitație, tir cu arcul, iar, în momentul în care a prezentat ideea de afacere în cadrul emisiunii, a captat atenția a doi dintre business angelii din juriu. „Le-a plăcut. I-am convins. Abia după mi-am dat seama că eu, de fapt, nu prea aveam cu ce aport financiar să susțin acel plan. Drept pentru care, ulterior emisiunii, după 3 săptămâni, m-am revăzut cu Radu Tudorache, unul dintre business angeli, la o terasă din Brașov, și i-am mulțumit pentru creditul acordat, dar trebuia să mă retrag”, spune Cristian.
Radu însă, fiind impresionat de determinarea lui Cristian de a-și face un business, i-a propus să se gândească la o idee de afacere care nu necesită o investiție prea mare, iar el va fi cel care îl va credita, atâta timp cât tânărului îi place domeniul respectiv. „Cu ochii mari și gura până la urechi i-am spus că vreau să fac grădini. Și așa a apărut Arta, arta mea și a colegilor mei, Arta Grădinilor. Am reușit să împrumut 4.000 de euro de la familie, plus cei 4.000 de la proaspătul partener și, cu cei 8.000 de euro, am început. În 2 săptămâni i-am tocat pe toți pe o dubiță second hand, câteva scule și, bineînteles, câteva mii de flyere”, susține Cristian.
Venituri de peste 1 milion de euro, pentru 2019
La început, acesta s-a implicat în trei proiecte pe care le-a executat împreună cu câțiva prieteni, colegi de facultate, iar timp de 3-4 ani totul a fost un hobby, fără cifre, rezultate sau perspective. Ceea ce nu l-a părăsit niciodată pe Cristian a fost tocmai entuziasmul său. „De 7 ani, Arta este într-o continuă creștere. Dacă ar fi să spun în procente, cea mai mică creștere a fost de 30%, de la un an la altul. Anul trecut am crescut față de 2017 cu 41%, iar în ultimul am investit peste 120.000 de euro în dotări cu utilaje de ultimă generație. Pentru 2019 estimăm venituri nete cât mai apropiate de 1 milion de euro, poate peste puțin”, afirmă Cristian.
Calitatea și funcționalitatea grădinii, cele mai importante aspecte
Lucrul care este cel mai important în momentul în care construiești o grădină ține tocmai de calitatea și funcționalitatea acesteia. Din acest motiv, de câțiva ani, el își selectează proiectele, făcând aproximativ 25-30 pe an, pentru a fi sigur că oferă ceva inedit clienților. „Activitatea noastră este mult mai largă. Grădinile reprezintă maxim 30% din activitatea noastră curentă. Acum 4 ani am avut de făcut o grădină, undeva lângă București, un proiect nu mare, dar foarte complex, ceea ce a reperzentat o provocare. Am realizat toată partea de hardscape de la construcții de jardiniere, terase, luciu de apă, până la elemente decorative din metal. Am lucrat 4 luni și am făcut totul custom, in house”, povestește Cristian.
În momentul de față însă, România este o țară la nivel de pionierat la capitolul decorațiunilor exterioare, a grădinăritului, dar Cristian este conștient de faptul că are norocul să colaboreze cu oamenii care apreciază ceea ce face și au încredere în propunerile lui. „Dovadă stau zecile de cereri pe care le primim săptămânal. Nu avem cum să le onorăm pe toate, dar ne străduim să îi mulțumim pe cât mai mulți dintre ei. Potențialul acestei nișe este uriaș. Diversitatea de servicii posibile este una foarte mare. Printre aceste se numără sistemele de irigații, realizarea acoperișurilor verzi sau a grădinilor verticale, cea a iazurilor sau lacurilor de agrement, chiar și plantarea de arbori și arbuști”, spune Cristian.
A renunțat la clienții privați
Prețul unei grădini poate varia, în funcție de dorința clientului. Deoarece românii nu par să aprecieze valoarea reală a unui spațiu exterior, el a renunțat destul de mult la clienții privați, 70% din activitatea acestuia concentrându-se pe partea de corpotare, întrucât lucrează pentru bănci, clădiri de birouri sau hipermarket-uri. „Visul meu poate fi diferit de cel al clientului. Dacă eu vreau un perete vegetal pe calcanul casei lui în valoare de 30.000 de euro, el visează la o excursie în Bora Bora și atunci îl înlocuiește cu o fațadă verde din hederă de 5.000 de euro. Pentru fiecare client gradul de importanță al unei grădini este diferit și, ca atare, se tratează și bugetul în mod diferit”, susține Cristian.
Dorește să se impline în dezvoltarea pieței de acoperișuri verzi
În viitor, acesta își dorește să imprementeze câteva deco-boutiq-uri fizice în marile orașe, printre care se numără și Brașovul, pentru a putea fi mai aproape de clienți. Prin amenajarea acestor spații, ei vor putea să își aleagă decorațiunile pentru casă și grădină. „Vreau să mă implic activ în dezvoltarea pieței de acoperisuri verzi. Am început un joint venture cu un producător olandez de astfel de sisteme. Pe de altă parte, am început să cochetăm cu ideea de a începe să exportăm diverse produse deco, precum tablouri cu licheni și plante stabilizate. De asemenea, lucrăm la un magazin online mult mai eficient”, încheie Cristian.