Aplicațiile de transport urban sunt folosite de aproximativ 2,5 milioane de români, 80% dintre aceștia fiind de părere că le-ar fi mult mai greu să găsească mașini prin metodele tradiționale, conform unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie. De asemenea, 43% dintre locuitorii marilor orașe ale țării comandă o mașină prin aplicațiile mobile de câteva ori pe lună, 31% de câteva ori pe săptămână și 11% zilnic.
Studiul IRES a fost realizat în luna februarie, iar persoanele care au participat la acesta locuiesc în principalele 6 orașe din țară, și anume București-Iflov, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Iași. Avantajele pentru care aceștia utilizează aplicațiile mobile țin de eficiența, rapiditatea, siguranța, calitatea serviciilor și evaluarea comportamentului șoferului.
Rezultatele studiului IRES vin în completarea celui făcut de MKOR Consulting, realizat în perioada iunie-iulie 2018, care afirmă faptul că aplicațiile mobile reprezintă metoda preferată de locuitorii marilor orașe din România pentru a comanda un taxi. Astfel,76% dintre românii care aleg să se deplaseze cu taxiul apelează la aplicațiile de mobilitate urbană, conform profit.ro.
Aceste date sunt indicate în contextual în care Tribulanul București a trimis recent cererea Star Taxi de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a verifica dacă este conformă cu dreptul European pentru hotărârea Primărei București de a interzice funcționalitatea unor aplicații de taximetrie precum Star Taxi sau Clever Taxi.