Demarat de mai mulți ani, proiectul de reabilitare a Cetății Râșnov a ajuns și la faza de începere a lucrărilor. Ținând cont că este vorba de un monument istoric, proiectul întocmit de către firma care a câștigat licitația a trebuit să treacă și prin „filtrul” Ministerului Culturii. Primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, ne-a declarat că, săptămâna trecută, proiectul a fost avizat de către comisia de specialitate din cadrul ministerului, iar singurul aviz pe care mai trebuie să îl obțină în vederea autorizării lucrărilor este cel din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „Celelalte avize le-am obținut deja, însă avizul de la Ministerul Culturii era cel mai dificil de obținut și a durat și cel mai mult, întrucât proiectul a fost verificat de specialiști și puteau exista modificări față de situația prezentată. După ce obținem avizul ISU, vom emite cât mai repede autorizația de construire, astfel încât să și demareze lucrările”, a precizat Liviu Butnariu.
Acesta a mai adăugat faptul că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu constructorul, lucrările se vor derula pe etape, astfel încât cetatea să fie închisă efectiv doar pe porțiunile de șantier, iar restul zonelor să rămână deschise turiștilor.
Lucrări de peste 13 milioane de lei
Primăria Râșnov a semnat în august 2018 contractul cu constructorul în vederea demarării proiectului de restaurare a cetății din oraș. Oferta declarată câștigătoare (în funcție de cel mai bun raport calitate – preț) a fost cea a firmei Romconstruct Group SRL din Ploiești, care a licitat acest proiect în asociere cu Concas SA și Crindesign Proiect SRL. Firma ploieșteană mai are și alte lucrări în Brașov, una dintre acestea fiind cea de reabilitare a vechiului Cinema Popular de pe strada Mureșenilor, dar și a clădirii fostei bănci săsești (Bancorex). Valoarea totală a contractului pentru renovarea Cetății este de 13,34 milioane de lei (cu TVA) față de valoarea estimată de 14,89 milioane de lei, investiția urmând să fie derulată cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană, contractul de finanţare fiind semnat încă din iunie anul trecut. Durata contractului este de 27 de luni.
Ce lucrări sunt prevăzute
În primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. Practic, vor dispărea centurile de beton, se va desfiinţa placa de beton din zona capelei, precum şi toate celelalte „modernizări” efectuate cu plăci ceramice (faianţă şi gresie), ciment sau alte materiale care nu au legătură cu specificul acestui monument.
În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial (în funcţie de starea actuală) Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile. După ce aceste lucrări vor fi terminate se va trece la faza de modernizare, ce presupune realizarea instalaţiilor electrice, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizarea, dar şi instalarea unor sisteme de încălzire.
Restaurarea cetăţii a fost luată în calcul încă din anul 2010, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că monumentul aparţine comunităţii râşnovene, dar la momentul respectiv era prea târziu pentru a se depune o cerere de finanţare prin fonduri europene, axele de finanţare fiind închise.