Invitation România, una dintre cele mai mari agenţii de incoming de pe plan local, care aduce turişti străini în vacanţă în ţară, a ajuns la afaceri de 3,5 milioane de euro anul trecut, în creştere cu 16% faţă de anul anterior.
„Am adus aproape 12.000 de străini în ţară. Cei mai mulţi vin din Spania, Franţa şi Germania. Circuitele culturale prin Transilvania, Maramureş şi Bucovina rămân cele mai solicitate pachete“, a spus Gheorghe Fodoreanu, preşedintele companiei.
Anul trecut, structurile de cazare din ţară au atras 2,78 milioane de vizitatori străini, trafic în creştere cu circa 1% faţă de anul anterior, durata medie a şederii fiind de două nopţi, arată cele mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică. Cei mai mulţi străini au provenit din Israel, Italia şi Germania, Franţa şi Regatul Unit, mai arată Statistica.
„Anul trecut am adus aproape 2.500 de turişti străini în Delta Dunării şi 3.000 de străini pe litoralul românesc. Vrem să dezvoltăm pachete şi pe Timişoara, care va fi capitală culturală europeană, dar şi pe Târgu-Jiu, Deva sau Petroşani.“ Cei mai mulţi străini ajung în interes de vacanţe în Braşov, Prahova sau Cluj, în timp ce în Capitală străinii se cazează în interes de afaceri, potrivit datelor de la Statistică.
Cele mai recente date de la BNR arată că străinii au cheltuit doar 2,4 miliarde de euro anul trecut, faţă de 2,2 miliarde de euro cu un an în urmă. Balanţa din turism a înregistrat un deficit de 1,2 mld. euro.
Un alt indicator relevant este cel care prezintă contribuţia străinilor în total înnoptări. În România, cele mai multe înnoptări în unităţile turistice sunt generate de vizitatorii români (81% din total), contribuţia străinilor fiind mică, de doar 19% (nivel ce ne poziţionează la coada clasamentului), mai arată datele Eurostat.
Spre comparaţie, în Ungaria contribuţia străinilor în total înnoptări este de 47%, iar în Cehia de 48%, arată aceeaşi sursă.
Cele mai recente date arată că vizitatorii (atât români, cât şi străini) care au ajuns în unităţile turistice din ţară au petrecut anul trecut în total doar 28,4 de milioane de nopţi, faţă de 32,8 de milioane de înnoptări înregistrate în Ungaria şi la jumătate faţă de numărul de nopţi petrecute de turişti în Cehia, porivit Eurostat.
În regiune, Polonia ocupă o poziţie fruntaşă, dat fiind că vizitatorii au petrecut în total 88,7 de milioane de nopţi anul trecut, de trei ori mai mult decât numărul de înnoptări înregistrate în România.