Un inginer mecanic din Călărași este cunoscut de toate persoanele din Delta Dunării, datorită bărcilor pe care le face. Petrece mai mult de 8 ore zilnic în atelierul său și a produs sute de ambarcațiuni până în momentul de față.
Emil Lupu, în vârstă de 55 de ani, absolvent al Facultății de Autovehicule Rutiere din Brașov în anul 1992, este cunoscut în România datorită bărcilor pe care acesta le construiește. Produsele lui, pe care le face de la plan până la final, sunt extrem de căutate, mai ales de oamenii din Delta Dunării.
Inginerul mecanic primește atât de multe comenzi încât le refuză, pentru că este foarte punctual și îi place să se țină de cuvânt, după cum susține acesta. Își are atelierul în Călărași și lucrează totul manual. Schițele le realizează acasă pe o planșă de doi metri, mai apoi le scoate pe șabloane din lemn și în final toarnă matrițele.
„Un cozonac se pune în formă, la fel se face şi matriţa. Materialul din care este realizată barca este o răşină poliesterică, armată cu fibră de sticlă. Se numesc materiale composite, care se toarnă în matriţă. Eu proiectez totul, eu execut matriţe, eu construiesc barca. Nu mi se pare greu, ci provocator. Cu fiecare ambarcaţiune finalizată, mulţumirea personală este imensă. În atelier este foarte important ca totul să fie adaptat pentru realizarea cât mai exactă a operaţiunilor. Începând cu suprafaţa de lucru, iar aici trebuie să spun că aş avea nevoie de un spaţiu mult mai mare, până la reglarea optimă a temperaturii. Răşina este ca mierea, la peste 25 de grade se întăreşte, iar la 12-15 grade nu se poate lucra cu ea. Trebuie să fii atent la toate detalii. Eu m-am axat pe rezistenţa ambarcaţiunilor şi pe materiale de foarte bună calitate. Am responabilităţi foarte mari, pentru că să construieşti barcă nu e o joacă“, spune Emil Lupu, conform adevarul.ro.
Prețul unei bărci diferă în funcție de dotări și de cerințele clientului, putând varia între 2.500 și 3.000 de euro. Există modele care pot ajunge și până la 5.000 de euro, fiind mai late și realizate pe o structură diferită. O ambarcațiune de 5,75 m lungime și 1,75 m lățime, cu motor de 70 de cai și care suportă o greutate de o tonă îi ia lui Emil Lupu aproximativ 40 de zile, acesta lucrând anual câte 10 bărci.
El susține că sunt perioadă când nu câștigă nimic și în care se dedică realizării schițelor și proiectelor sale. Însă nemulțumirea sa nu ține cont de profitul pe care îl face, deoarece construcția bărcilor este un hobby, ci de faptul că la Călărași, pe malul Borcei, nu există un plan înclinat pentru tragerea ambarcațiunilor la mal, ceea ce îl pune de fiecare dată în dificultate. Emil Lupu crede că autoritățile ar trebui să țină cont de acest lucru, având în vedere că investiția nu presupune un efort financiar important.