Social, Stiri Brasov

BERD va aplica „modelul turcesc” pentru construcția noului spital regional de la Brașov

Primăria Brașov a semnat astăzi împreună cu oficialii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare acordul de asistență în vederea pregătirii proiectului privind construirea Spitalului Regional.

După cum a precizat Susan Goeransson, directorul BERD pentru infrastructură municipală și de mediu, prin acest acord este finanțată consultanța și sunt detaliate chestiunile tehnice în vederea optării pentru cea mai bună soluție de finanțare, dar și în vederea realizării caietului de sarcini pentru licitația prin care va fi selectat partenerul privat, care va construi și apoi va administra efectiv clădirea, partea medicală urmând să fie asigurată tot de sistemul public de stat. „Astăzi am semnat un acord de asistență tehnică pentru a sprijini Brașovul, dar și Ministerul Sănătății, în stabilirea detaliilor specifice pentru spitalul regional, luând în considerare toate opțiunile posibile. Odată definite toate aceste aspecte, se va putea demara procedura necesară selecției partenerului privat care va construi spitalul și va administra funcționarea acestuia. Cred că acest parteneriat este o garanție că spitalul va avea un fundament foarte solid, pentru că este foarte important pentru noi să ne asigurăm că vom alege cea mai bună variantă de parteneriat public privat, din care va rezulta o îmbunătățire a asistenței medicale în întreaga regiune“, a explicat aceasta.

BERD alocă 2,5 milioane de euro pentru asistență tehnică

Am semnat astăzi nu numai acordul de asistență cu BERD, ci și contractul cu consultantul care va realiza studiul de prefezabilitate și care este de asemenea partener al BERD. „Sunt experți care au mai făcut acest lucru, au experiență în proiecte similare și sunt convins că la capătul celor trei luni de zile vor veni cu date foarte solide. Aceste date vor sta la baza etapelor următoare, care vor fi finanțate în cadrul contractului de asistență cu BERD, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanțarea noastră este de 250.000 de euro, adică 10% din valoare. Studiul de prefezabilitate va stabili principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, cu toate detaliile, după care va urma etapa de elaborare a studiului de fezabilitate și a celorlalte documentații, inclusiv prezentarea soluției de finanțare și diligențele pentru găsirea partenerului privat. Echipa BERD va discuta mâine cu doamna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, la București, pentru a detalia ceea ce am făcut astăzi la Brașov“, a declarat primarul George Scripcaru, care le-a mulțumit tuturor partenerilor implicați în proiect pentru sprijinul acordat.

Experiența BERD

„BERD are deja experiență similară în astfel de proiecte, a spirjinit construcția unor spitale prin Parteneriat Public _ Privat în Turcia. Practic am finanțat opt astfel de facilități prin PPP în Turcia. Ceea ce ne place la acest gen de proiecte este că reușesc să reunescă experiența domeniului public cu cea privată și îi pun pe cei doi actori la aceeași masă. Această variantă, a parteneriatului public-privat, credem că este soluția optimă pentru un proiect de succes în domeniul sănătății publice: un partener privat care va construi și administra clădirea spitalului și servicii medicale susținute de autoritățile publice”, a adăugat Susan Goeransson.

În ceea ce privește studiul de prefezabilitate, Nasser Massoud, director general al firmei britanice Concept Realisation, care va realiza această documentație a precizat că: „Avem în vedere de asemenea o serie de potențiale schimbări structurale care ar putea să îmbunătățească modul în care sunt prestate serviciile de sănătate, pornind de la numărul de paturi necesare, categoriile de servicii, nevoi, astfel încât acest spital să livreze cele mai bune servicii de sănătate, adaptate la nevoile din zonă”.

O firmă londoneză va creiona proiectul preliminar al noului spital al Brașovului, în schimbul a 154.700 lei

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*