Economic, Stiri Brasov

Cinci firme brașovene au anunțat că disponibilizează 261 de persoane. Una dintre ele e Fabrica de Zahăr Bod

Nicio companie cu capital străin nu a notificat încă autoritățile brașovene că urmează să închidă vreo fabrică din județ, în contextul în care în ultima lună mai multe companii au anunțat că își închid facilitățile de producție din România în urma schimbării politicii fiscale aplicate de Guvern. Totuși, de la începutul anului, cinci companii, toate cu capital autohton, au solicitat Agenției Județene de ocupare a Forței de Muncă Brașov servicii de preconcediere pentru un număr de 261 de persoane, se arată într-un răspuns primit de BizBrașov de la agenția amintită.

 

„În vederea realizării serviciilor de preconcediere angajatorii aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 49, din Legea 76/2002 sunt obligaţi să înştiinteze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. Constituie servicii de preconcediere, în principal, următoarele activităţi: informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională; plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă; reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată; sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului”, se mai arată în documentul solicitat.

Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pot acorda, la cerere, servicii de preconcediere, oricărei persoane asigurate, ameninţate de riscul de a deveni şomer. „Menționăm faptul că numărul persoanelor comunicat de angajatori în notificare nu corespunde cu numărul persoanelor concediate efectiv, deoarece până la finalizarea procedurii fie angajatorul își reorganizează activitatea și nu mai disponibilizează toate persoanele, fie persoanele al caror contract de munca încetează se reangajează foarte repede”, se mai arată în document.

AJOFM nu a dorit să facă publice companiilor brașovene care disponibilizează personal. Potrivit unor surse din piață, însă, Fabrica de Zahăr Bod urmează a face disponibilizări colective în perioada următoare. Informația a fost confirmată de conducerea comapaniei, care a explicat că 30 din cele 196 persoane angajate vor fi „puse pe liber”, cauza fiind situația gravă de pe piața zahărului. „Anul trecut am avut 44% callamitate pe 3.000 de hectare din Brașov și s-a recoltat puțină sfeclă de zahăr. Iar pentru a reduce costurile, suntem nevoiți să concediem o parte din personal”, a declarat Ioan Drăghiciu, directorul general al companiei Antrepriză Zahăr Bod, cea pe care s-au mutat activele fabricii, după ce compania Fabirca de Zahăr Bod a intrat în faliment.

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*