Jucătorii din comerţul modern local au plătit în 2017 (ultimul an pentru care există date financiare publice) un salariu mediu de 2.188 de lei lunar. Variaţiile sunt mari între retaileri, de la simplu la dublu, în contextul în care cele mai mici salarii, plătite de Profi, au fost de 1.655 de lei, pe când discounterul german Lidl a avut un salariu mediu net lunar de 3.200 de lei. Cele mai multe reţele s-au încadrat în media din industrie şi puţin sub media pe economie. Prin comparaţie, salariul mediu net pe economie a fost de 2.400 de lei în 2017.
Fiecare dintre jucătorii din comerţul modern local are câteva mii de salariaţi, unii chiar peste 10.000, numărându-se printre celei mai mari angajatori locali.
Reţelele de magazine au devenit unii dintre cei mai mari angajatori din economie după ce an de an au angajat sute sau chiar 1.000 de noi oameni ca urmare a expansiunii. An de an în comerţul modern se deschid 250-300 de magazine noi, în special pe format mic, dar nu numai.
Pe un trend ascendent
Salariile medii nete plătite de marii retaileri internaţionali au crescut constant, dar mai accelerat în ultimii ani, când, pe fondul unei crize a forţei de muncă, acestea s-au majorat şi cu chiar o treime. Mai mult, majorarea constantă a salariului minim net pe economie a pus de asemenea presiuni asupra sumelor încasate de angajaţii din marile lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri. Această situaţie poate fi justificată prin faptul că mulţi ani lucrătorii comerciali şi casierii au fost plătiţi ani la rând cu salariul minim pe economie. Situaţia s-a schimbat odată ce în economie s-a instalat criza forţei de muncă, iar retailerii au început să se lupte cu angajatori din alte sectoare şi chiar din alte ţări pentru oameni. Totodată, venirea oficială a Lidl în România în 2011 a dus la o creştere a salariilor plătite de retaileri dat fiind că discounterul german a venit cu o politică, ce viza salarii peste piaţă.
Încă de la venirea pe piaţă Lidl s-a poziţionat ca retailerul cu cele mai mari salarii, ba mai mult, a comunicat în permanenţă acest indicator şi majorările salariale. Un model similar are şi compania- soră Kaufland, ambele parte a grupului german Schwarz. Pentru a face faţă competiţiei, retailerii au majorat salariul mediu net până aproape de media pe economie după ce mulţi ani casierii şi lucrătorii comerciali erau plătiţi cu minimul pe economie. Astfel, în 2008 salariul mediu net plătit de Mega Image era de 850 de lei, faţă de circa 2.100 de lei în prezent. Situaţia este similară şi în cazul Kaufland. Pentru francezii de la Auchan şi Carrefour diferenţele sunt mai mici, iar Lidl nu era prezent la momentul acela pe piaţă, nemţii venind oficial în 2011 prin preluarea Plus Discount. În cazul Carrefour au fost analizate datele pentru compania Carrefour România, care operează hipermarketurile. Francezii mai au şi alte companii pe piaţa locală.
Un secret „deconspirat“
Ani de zile indicatorul salarial a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete de către companii deşi sunt informaţii pe care fiecare instituţie le publică anual la Registrul Comerţului. Salariile plătite în retailul modern pentru angajaţii de la casă şi de la raft erau văzute printre cele mai mici pe economie, alături de cele din restaurante (ospătar sau picol) şi din hoteluri (personal de curăţenie). Totuşi, reţelele se aliniază treptat la situaţia din economie, astfel că operează majorări salariale an de an.
Totuşi, în funcţie de oraş şi de angajator, salariile pot varia pentru aceeaşi poziţie cu 30-35%, potrivit informaţiilor din piaţă. Salariul diferă de asemenea în funcţie de experienţa angajatului şi în funcţie de raportul cerere-ofertă de muncă din oraş, conform datelor comunicate anterior de jucători. Aceste diferenţe sunt mai pregnante în cazul jucătorilor care acoperă uniform ţara, precum discounterii Lidl şi Penny Market sau lanţul de supermarketuri Profi. De altfel, în cazul Profi media salarială poate fi influenţată de faptul că retailerul a mers în multe localităţi mici, de câteva mii de salariaţi, unde oferta de locuri de muncă este limitată. Spre deosebire de alţi jucători care au pariat puternic pe Bucureşti, Profi a mers către restul ţării, chiar şi către zona rurală, unde salariile sunt sub media naţională. În Capitală, prin comparaţie, salariul mediu net este cu 30-40% mai mare decât media de la nivel naţională.
Salariul mediu în fiecare lanț de retail în 2017:
Lidl – 3.182 lei
Metro – 2.859 lei
Selgros – 2.303 lei
Kaufland – 2.243 lei
Carrefour – 2.194 lei
Mega Image – 2.138 lei
Auchan – 2.137 lei
Penny Market – 2.104 lei
Profi – 1.655