Producătorul de învelitori metalice Bilka Steel din Braşov, deţinut de omul de afaceri Horaţiu Ţepeş, a angajat aproximativ o sută de oameni în ultimul an şi şi-a majorat afacerile cu 27% în 2018 faţă de anul anterior.
Astfel, businessul companiei a ajuns la 501 milioane de lei (108 milioane de euro), iar numărul de angajaţi a ajuns la 500. „Creşterea înregistrată vine pe fondul unui consum ridicat, pe fondul investiţiilor companiei din ultimii ani, al dezvoltării brandului pe o poziţie premium şi, nu în ultimul rând, din creşterea exporturilor. Pentru modelul nostru de business şi strategia de dezvoltare pe care o avem pe termen lung, este important să avem creşteri semnificative pe toate liniile de business: divizia de rezidenţial, divizia de industrial, vânzările naţionale sau exporturile, aşa cum s-a întâmplat anul trecut“, spune Horaţiu Ţepeş, proprietarul Bilka Steel.
În 2018, compania a exportat sisteme pentru acoperişuri în valoare de 11 milioane de euro, în creştere cu 50% faţă de anul anterior. Astfel, exporturile au reprezentat circa 10% din întregul business, iar antreprenorul spune că există pieţe din Europa unde compania braşoveană poate ajunge lider de piaţă în următorii cinci ani. Produsele Bilka Steel merg peste graniţe în Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia, Olanda, Austria, Irlanda şi Ucraina.
Pe fondul avansului afacerilor de anul trecut, Bilka a ajuns la 500 de angajaţi în procesul de producţie şi personal TESA, iar până la finalul lui 2019 estimează că va ajunge la 550 de angajaţi.
„Pentru 2019, ne-am propus o creştere a afacerilor de aproximativ 20%, estimarea bazându-se în principal pe extindere şi investiţii“, mai spune Horaţiu Ţepeş. Afacerile ar urma astfel să sară de 600 mil. lei în 2019.
Compania are un buget de investiţii de cinci milioane de euro pentru creşterea capacităţii de producţie, a gamei de produse pentru divizia de rezidenţial, pentru achiziţia de noi utilaje de producţie, creşterea spaţiului de producţie şi depozitare, dar şi creşterea parcului auto.
O investiţie cu bătaie lungă
Pe termen mai lung, Bilka Steel are în derulare o investiţie pentru dezvoltare, cu termen de finalizare în 2020, după ce în urmă cu doi ani, compania a achiziţionat platforma industrială Hidromecanica 2 Braşov, din vecinătatea halelor deja deţinute de companie, pentru a se extinde.
„Continuăm planul de investiţii pentru dezvoltarea diviziei de industrial, plan care ajunge la 20 de milioane de euro şi se desfăşoară în perioada 2017-2020. În prezent, suntem în plin proces de renovare a spaţiilor de producţie achiziţionate la finalul lui 2017 şi, în paralel, înaintăm cu procedurile pentru achiziţia de utilaje de producţie necesare şi creşterea echipei care va gestiona această divizie.“
Platforma intrată în proprietatea Bilka are 9,5 hectare, în urma tranzacţiei suprafaţa deţinută de companie la Braşov ajungând la 14 hectare. Din suprafaţa cumpărată, 20% va deservi divizia de rezidenţial a Bilka, pentru depozitarea materiei prime, iar restul suprafeţei va fi amenajată pentru divizia de industrial, respectiv hale de producţie, de depozitare şi platforma logistică necesară.
În contextul acestor investiţii şi al avansului businessului, Horaţiu Ţepeş spune că ia în calcul posibile achiziţii pe parcursul acestui an.
„Vom continua strategia noastră de creştere prin investiţii. Totuşi, anul acesta analizăm şi ne gândim şi la o posibilă achiziţie de companii din domenii conexe domeniului nostru de activitate“, spune Horaţiu Ţepeş.
Creşterea cu aproape 30% a afacerilor companiei în 2018 a venit în condiţiile în care piaţa de profil – a acoperişurilor – a crescut cu puţin sub 10%, potrivit datelor companiei. Acest lucru înseamnă că industria s-a apropiat de 200 de milioane de euro, luând în calcul nu doar ţigla metalică, ci şi pe cea din ceramică sau beton.
„Toate tensiunile cu care am început anul şi declaraţiile din spaţiul public pot reduce apetitul investitorilor şi al consumatorilor şi ne pot duce către o scădere a sectorului. 2019 este un an foarte important pentru construcţii, anul acesta cred că se va da trendul sectorului şi pentru următorii cinci ani. Putem asista fie la o creştere importantă şi o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, fie la o scădere drastică“, este de părere antreprenorul.