La finalul anului 2018, Institutul de Biologie București al Academiei Române, în parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia, a organizat conferința științitică internațională „Făgăraș – argumente științifice pentru crearea unui nou parc național”. Evenimentul a reunit 250 de participanți din diverse domenii, printre aceștia numărându-se cercetători, profesori universitari, conversaționiști, reprezentanți ai comunităților locale, ai instituțiilor locale, centrale și europene.
În cadrul acestuia s-au discutat aspecte științifice, economice, de conservare, modalități de implicare a comunității locale, precum și befeniciile pe care le poate aduce un parc național, fiind prezentate 71 de lucrări. Concluzia lucrărilor prezentate în cadrul acestui eveniment a fost că Munții Făgăraș au potențialul de a deveni cel mai important și întins parc național acoperit de păduri din Europa.
Înființarea Parcului Național Munții Făgăraș va fi un proces îndelungat, dar și o muncă de echiă din care vor face parte comunitățile locale, oameni de știință, economiști, juriști, dar și conservaționiști. Acesta va deveni un parc de importanță globală, din perspectiva dezvoltării durabile și cooperării dintre oameni și natură, România având astfel potențialul de a fi recunoscută la nivel european drept cea mai verde țară, cu peste 6 milioane hectare de păduri.
Încă din secolul al XIX-lea, în Munții Făgăraș au fost realizate cercetări științifice importante, aceștia având însă în momentul de față un grad scăzut de protecție, beneficiind doar de statului de sit Natura 2000.