Economic, Stiri Brasov

Raport eJobs: IT-iştii, avocaţii, bancherii şi specialiştii în resurse umane au câștigat, în medie, peste 4.000 de lei pe lună anul trecut

IT-iştii, avocaţii, bancherii şi specialiştii în resurse umane au fost anul trecut angajaţii cu cele mai mari salarii din România, potrivit raportului anual HR Review & Trends, lansat de eJobs, cel mai mare salariul mediu net fiind înregistrat de cei din IT, cu 5.731 de lei, pe lună.

Pe locul doi s-au plasat angajaţii din domeniul Juridic, cu venituri lunare de 4.571 lei, urmaţi de cei din Banking (4.226 de lei) şi cei din Resurse Umane (4.048 de lei), potrivit cifrelor din Paylab.ro, primul comparator salarial de pe piaţa locală.

Acestea sunt, de altfel, şi singurele domenii în care salariul mediu net depăşeşte pragul de 4.000 de lei.

Sub acest nivel, dar nu la distanţă foarte mare, se află Finanţele şi Contabilitatea (3.930 de lei), Controlul Calităţii (3.646 de lei), Asigurările (3.565 de lei), Construcţiile şi Imobiliarele (3.234 de lei), Administraţia publică (3.197 de lei) şi Inginerie mecanică (3.077 de lei).

La pol opus, cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în industria Textilă (1.987 de lei), în industria Prelucrării Lemnului (2.239 lei), în Servicii (2.281 lei) şi în Pază şi Protecţie (2.335 lei).

Topul domeniilor cu cele mai mari salarii rămâne neschimbat atât atunci când vorbim despre angajaţii bărbaţi, cât şi atunci când vorbim despre femei.

Lucrurile se schimbă, însă, atunci facem segmentarea de gen, la capitolul celor mai mici salarii. Astfel, industriile în care femeile au cele mai mici salarii sunt Textile (1.877 de lei), Prelucrarea lemnului (2.027 de lei), Servicii (2.182 de lei), Pază şi Protecţie (2.262 de lei) şi Agricultură (2.301 lei).

”Două dintre domeniile din acest top, respectiv Pază şi Protecţie şi Prelucrarea lemnului, sunt cunoscute ca fiind dominate în principal de bărbaţi. De aceea, prezenţa lor aici evidenţiază mai degrabă un număr mic de femei care lucrează în domeniu decât o discrepanţă salarială de gen”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Similar cu topul domeniilor în care femeile câştigă cel mai puţin, şi la bărbaţi se regăsesc, în clasament, domeniile Textile  (2.098 de lei), Servicii (2.380 de lei), Pază şi Protecţie (2.409 lei) şi Prelucrarea lemnrului (2.450 de lei). Ierarhia este, însă, completată de şi de industria Chimică (2.476 de lei)

Distribuţia pe zone geografice a salariilor medii nete arată că zona Bucureşti-Ilfov deţine primul loc în topul regiunilor cu cele mai mari salarii, media fiind de 2.989 de lei.

Locul al doilea este ocupat de Vestul României, unde salariul mediu net este de 2.745 de lei, urmat de Nord-Vest, cu 2.729 de lei, Centru – 2.666 de lei, şi Sud-Est – 2.618 lei. Media din regiunea de Sud (Muntenia) este de 2.580 de lei, în Nord-Est de 2.548 de lei, iar în Sud-Vest Oltenia de 2.535 de lei.

”Anul 2019 a început extrem de dinamic, la fel cum s-a încheiat şi 2018, de altfel: cu aproape 9 milioane de aplicări pentru joburi, în toată ţară, în străinătate şi pe toate nivelurile de experienţă. Iar anul 2019 vrea să-şi revendice doborârea acestui record. Este al treilea an în care lansăm Review & Trends şi în fiecare dintre aceşti ani cifrele ne-au arătat că HR-ul este orice, numai plictisitor nu. Ne aşteptăm la un ritm la fel de dinamic al angajărilor, ca şi în 2018, la creşteri salariale punctuale, dar nu în toate domeniile, şi la o schimbare de abordare, atât în ceea ce-i priveşte pe candidaţi, cât şi pe angajatori”, a mai spus Bogdan Badea.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*