Stiri Brasov, Turism

Brașovul a ajuns la aproape 12.000 de locuri de cazare în hoteluri

Infrastructura de cazare din ţară s-a dezvoltat anul trecut cu încă 36 de hoteluri noi, cu o capacitate de cazare de 1.660 de locuri. Altfel spus, în ţară funcţionau la finalul anului trecut 1.613 hoteluri, faţă de 1.577 de unităţi anul anterior şi dublu faţă de anul 1990.

Capacitatea de cazare în hoteluri a ajuns anul trecut la circa 195.000 de locuri de cazare, cu 1.660 de locuri mai mult faţă de anul anterior. Cele mai multe hoteluri noi  au apărut în Constanţa, Cluj, Braşov, Arad, arată datele centralizate de ZF. În acest an, mai mult de zece hoteluri cu un total de peste 1.000 de camere vor fi deschise, majoritatea fiind în Bucureşti, arată datele din piaţă.

Gheorghe Mărgi­nean, proprietarul gru­pului Karpaten Turism, unul dintre cei mai mari jucători din turism pe incoming, ce aduce străini în ţară, afirma că România are nevoie să îşi dezvolte infrastructura hotelieră pentru a atrage mai mulţi străini. Pe piaţa locală sunt multe unităţi de capacitate mică, dar pentru a practica turism organizat, cu grupuri, trebuie să se facă investiţii în unităţi hoteliere cu sute de camere.

Judeţul Constanţa controlează o treime din numărul total de locuri în hoteluri, respectiv 66.000 de locuri, în timp ce Capitala deţine 10% din totalul locurile de cazare în hoteluri. Investiţii de câteva milioane de euro au fost făcute anul trecut pe litoralul românesc, a cărui capacitate de cazare a crescut cu încă 700 de locuri noi în hoteluri anul trecut, după ce  pe piaţă au apărut 13 unităţi noi, potrivit datelor de la Statistică. Anul trecut, în Constanţa funcţionau 337 de hoteluri, faţă de 324 de unităţi anul anterior. Voucherele de vacanţă au trimis tot mai mulţi români în unităţile de cazare de pe litoral.

Cele mai recente date de la Statistică arată că în Bucureşti capacitatea de cazare a ajuns anul trecut la 19.700 de locuri, în 125 de hoteluri, în creştere cu 2,7% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF.

Pe locul trei se află judeţul Braşov, o destinaţie de vacanţă dar şi de business, cu aproape 12.000 de locuri de cazare în hoteluri, număr în creştere cu 3,3% faţă de anul anterior. Aici funcţionau anul trecut 127 de hoteluri, faţă de 124 de unităţi anul anterior. În topul judeţelor cu cele mai multe locuri de cazare în hoteluri intră şi judeţul Bihor, cu 8.400 de locuri în hoteluri (plus 1%), iar poziţia a cincea este ocupată de judeţul Prahova cu 6.600 de locuri, arată aceiaşi sursă.

Judeţele Cluj dar şi Maramureş şi Satu Mare au atras anul trecut cele mai  multe investiţii în noi locuri de cazare în hoteluri. Cluj a ajuns anul trecut la 68 de hoteluri, faţă de 64 de unităţi hoteliere anul trecut, numărul locurilor de cazare fiind mai mare cu 408, arată Statistica. Maramureş a ajuns la o capacitate de cazare în hoteluri de 2.300 de locuri, faţă de 2.100 anul anterior, funcţionând în acest judeţ 34 de hoteluri, faţă de 29 anul anterior.

La coada clasamentului, cu sub 600 de locuri de cazare în hoteluri, se află judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Vaslui, cu doar câteva unităţi hoteliere şi care nu reuşesc să atragă turişti.

Doar câteva judeţe din ţară pun la dispoziţia turiştilor unităţi sub branduri internaţionale, gradul de afiliere la lanţuri internaţionale fiind mic faţă de cel din ţările din regiune. România continuă să fie codaşă la turism în regiune, în condiţiile în care numărul de sosiri şi înnoptări este sub cel al ţărilor vecine. Anul trecut, vizitatorii care au ajuns în unităţile turistice din ţară au petrecut în total doar 28,4 de milioane de nopţi, faţă de 32,8 de milioane de înnoptări înregistrate în Ungaria şi la jumătate faţă de numărul de nopţi petrecute de turişti în Cehia, arată Eurostat.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*