Economic, Stiri Brasov

În Brașov este cea mai scumpă motorină din țară. Prețul s-a majorat cu 6% în acest an

Prețul carburanților auto comercializați de Petrom a urcat cu peste 1% față de 4 februarie, în a patra săptămână de scumpiri din ultimele cinci. Din 7 ianuarie, benzina s-a scumpit cu peste 4%, iar motorina cu aproape 6%, conform monitorizărilor efectuate de Energynomics.ro. Motorina are cinci săptămâni consecutive de scumpire, cu un avans cumulat de 5,81% față de 7 ianuarie. În ultima săptămână, benzina și motorina s-a scumpit în toate cele opt stații monitorizate de energynomics.ro, atingând, în fiecare oraș, cota cea mai ridicată din 2019.

Constanța a consemnat cel mai amplu avans al prețurilor la benzină în ultima săptămână – 1,58%; la nivelul 5,14 lei/litru, acesta este totuși cel mai mic preț între cele opt orașe monitorizate. Prețurile cele mai mari sunt consemnate însă în Brașov și Craiova (5,28 lei/litru).

Aceleași tendințe se manifestă și în cazul motorinelor, cu avansul maxim săptămânal la Constanța (1,11%), dar cu variații comparabile în toate celelalte orașe, între 1,06% și 1,08%. Bucureștiul și Brașovul sunt cele mai scumpe opțiuni de alimentare cu motorină: 5,72 lei/litru. De la începutul anului, motorina s-a scumpit cu 5,93%, în București (32 de bani pe litru), dar scumpirile cele mai ample s-au petrecut la Cluj-Napoca (6,17%, 33 de bani pe litru) și la Oradea (6,4%, 34 de bani pe litru).

De ce a crescut de fapt prețul carburanților

În parte, prețurile carburanților auto au crescut de la 1 ianuarie în urma intrării în vigoare a două acte normative: indexarea accizele cu rata inflației, respectiv creșterea conținutului obligatoriu de biocarburanți în litrul de benzină, respectiv motorină. O influență importantă este și deprecierea leului, care de la începutul anului a pierdut 1,73% în fața euro, la cursul de schimb al BNR, cu toată aprecierea de pe parcursul săptămânii trecute (0,15%). Pierderea în fața dolarului, mai relevantă din perspectiva prețului la carburanți, se ridică la 2,73% de la începutul anului, în urma unui declin de peste 1% în ultima săptămână.

Prețul țițeiului pe piețele internaționale s-a redus în ultima săptămână, în cazul WTI cu 4,36% (51,19 dolari pe baril, astăzi), și cu 1,37% în cazul Brent (61,90 dolari pe baril, astăzi). De la finalul anului 2018, țițeiul WTI menține totuși o scumpire semnificativă (15,11%), în timp ce referința Brent a urcat cu 16,33%.

Cei mai scumpi carburanți sunt pe Calea Feldioarei

Astăzi, benzina standard se vinde cu 5,28 lei litrul la toate stațiile Petrom din Brașov și ajunge la 5,38 lei/litru la stația OMV de pe Calea Feldioarei. În schimb, cea mai ieftină motorină standard este în stația Socar de pe strada Hărmanului, 5,69 litrul, în timp ce la Petrom este 5,72 de lei și ajunge la 5,82 în OMV-ul de pe Calea Feldioarei. Motorina superioară cea mai ieftină este la Petrom, 5,98 lei litrul, iar cel mai mare preț pentru acest tip de combustibil este tot în același peco de pe Calea Feldioarei, 6,19 lei/litru.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*