Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va cumpăra 56 de autobuze electrice pentru Brașov și Timișoara, continuând astfel seria achizițiilor de mijloace de transport comun pentru marile orașe.
Pentru orașele Brașov și Timișoara, vor fi achiziționate 56 de autobuze electrice de către Ministerul Dezolvării Regionale și al Administrației Publice. Acestea vor avea 18 metri lungime și vor costa 184,5 milioane de lei. Pe lângă autobuzele electrice, achiziția lansată vineri înclude 56 de stații de încărcare lentă și 19 de stații de încărcare rapidă.
Licitația MDRAP este împărțită în două loturi. Primul prevede achiziționarea a 12 autobuze electrice pentru Munincipiul Brașov, 4 stații de încărcare rapidă și 12 stații de încărcare lentă, valoarea estimată a contractului fiind de 39,5 milioane de lei.
Al doilea lot prevede achiziționarea a 44 de autobuze electrice pentru Munincipiul Timițoara, 15 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă, valoarea estimată a contractului fiind de 145 milioane de lei.
Valoarea autobuzelor electrice care vor fi achiziționate pentru Brașov este de 47 de milioane de lei, cu tot cu TVA, iar contractul va fi atribuit în funcâie de cel mai bun raport preț – calitate. Termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul acestei licitații este 10 aprilie.
Un cost mai mic pe kilometru
În anii trecuți, RATBV a testat mai multe tipuri de autobuze electrice. Unul dintre acestea a fost autobuzul BYD, produs în China, care a fost testat timp de 17 zile și a parcurs 2.955 de km, circulând pe mai multe trasee, confusul total fiind de 2.685,1 de kw. Costul de exploatare pe kilometru pe linia care merge spre Poiana Brașov a fost de 0,48 lei, în timp ce pentru un aotubuz clasic alimentat cu motorină, costul rezoltat pe kilometru era de 2,02 lei, conform calculelor făcute de specialiștii operatorului de transport.
Autonomia estimată de constructor a fost de 250 de km, dar consumul de kilowați a fost pe zi aproximativ 220 de kw. După o astfel de cursă, bateriile autobuzului nu s-au epuizat în totalitate, ci au rămas încărcate în proporție de 17%. Recomandarea constructorului autobuzului BYD a fost tocmai de a nu epuiza în totalitate bateriile, pentru ca acestea să nu se deterioreze.