De „Ziua Siguranței pe internet”, Google arată care sunt temerile românilor de pe internet, dar și câteva metode ca aceștia să-și protezeze existența online. Informațiile personale se găsesc în conturile de email, rețelele de socializare, conturile bancare, platforemele de chat, astfel, o mare parte a vieții acestora depinzând de mediul online.
Compromiterea datelor de acces și cele personale precum parole sau informații financiare, dar și malware-ul, par să fie cele mai mari îngrijorări ale oamenilor. În opinia românilor, cele mai sensibile informații sunt cele financiare. S-a constatat faptul că 49% dintre aceștia sunt interesați de protecția datelor cardurilor sau cele ce privesc accesul la internet banking, conform unui studiu realizat în perioada 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019 de YouGov pentru Google. De asemenea, informațiile personale precum adresa sau CNP-ul se află pe al doilea loc , cu un procentaj de 19%, pe ultima poziție fiind momentele personale, ca de exemplu fotografiile, cu 9%.
Prin phishing sau compromiterea parolelor sunt cel mai des compromise datele de acces. Astfel, conform acestui studiu, 37% dintre români au declarat că cineva a încercat să le acceseze datele personale, inclusiv parolele și datele bancare, prin metode înselătoare, prezinzând a fi o sursă legitimă. În plus, 28% dintre aceștia s-au confruntat cu malware-ul, mai exact computerul le-a fost infectat cu un virus sau sotfware care a dus la manipularea, furtul sau ștergerea datelor cu caracter personal. De asemenea, paptul că cineva a încercat că le acceseze conturile din rețelele de socializare sau de e-mail în mod neautorizat a fost reclamat de 24% dintre cei 1009 de respondenți.
Soluții împotriva amenințărilor online
Google însă oferă câteva soluții simple prin care românii, și nu numai, se pot proteja împotriva acestor atacuri:
- Autentificarea se poate realiza în doi pași, mai exact ceea ce știi se poate combina cu ceva ce deții. Astfel, dacă o persoană a reușit să-ți afle parola, mai exact ceea ce știi, nu va reuși să aibă acces la un despozitiv de securitate sau un cod, ceva ce deții.
- Google pune la dispoziție un program avansat de protecție pentru cei care caută o protecție online mai sofisticată. Acesta solicită utilizarea unui dispozitiv de securitate pentru autentifiecare, dar adaugă un pas suplimentar în procesul de recuperare a contului, pentru a bloca tentativele de acces fraudulos.
- În plus, pe nevoile utilizatorului, pot fi personalizate setările și sfaturile Google pentru securitatea online, cu ajutorul soluției de verificare Google Security Checkup.
Modul cel mai simplu prin care un cont poate fi compromis este ca altcineva să aibă acces la parola titularului. Faptul că titularul foloseste o parolă puternică, însă o utilizează pentru toate conturile, înseamnă că atacatorul va avea implicit acces la toate conturile acestuia, în cazul în care parola este furată. Google oferă însă soluția: Managerul de parole pentru Chrome și Android. La prima autentificare pe un site, Chrome va genera automat o parolă care va fi stocată securizat în contul Google și va putea fi folosită ulterior pe toate versiunile Chrome, mobile sau desktop. Fiecare parolă este disponibilă pe passwords.google.com.
25% dintre români nu-și verifică setările de securitate
Conform studiului însă, doar 26% dintre români folosesc un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup, cel puțin o dată pe lună. 16% spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar o dată la 6 luni. De asemenea, 25% au afirmat că își actualizează parolele online mai rar decât o dată la 6 luni., iar 9% dintre români nu au făcut acest lucru niciodată. Doar 19% au afirmat faptul că își actualizează parolele la 2-3 luni.
Infectarea cu malware se poate realiza în urma unor acțiuni banale precum simpla accesare a unui site nesercurizat sau pentru că nu a fost actualizat software-ul, conform startupcafe.ro. Soluția Google este tehnologia „Safe browsing system”, care avertizează utilizatorul de fiecare dată când vrea să intre pe un site suspect de escrocherii psihing, instalare de software nedorit sau malware. Cea mai recentă versiune a browserului Chore afișează avertizarea „Non secure” pentru site-urile care nu au protocolul HTTPS. Un protocol nesecurizat înseamnă că un hacker poate „trage cu ochiul” la datele pe care utilizatorul le transmite și primește pe acel site parole sau date de card.