Social, Stiri Brasov

Noul spital regional al Brașovului va fi construit și îngrijit de un privat, însă serviciile medicale vor fi de stat, fără cheltuieli suplimentare din partea pacienților

Odată cu semnarea acordului de asistență tehnică și financiară, între Primăria Brașov și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru construcția noului spital regional, au fost detaliate atât variantele de finanțare, cât și modul în care va fi administrat și operat acest spital. Oficialii BERD și ai municipalității au ținut să-i asigure pe brașoveni că noul spital va fi unul public, cu servicii decontate prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate ca în orice altă unitate sanitară de stat, chiar dacă pentru construcția și administrarea lui se va încheia un parteneriat public – privat.

Întâi construiește privatul, iar abia apoi Primăria plătește

După cum a precizat primarul Brașovului, George Scripcaru, municipalitatea va finanța proiectul, însă construcția efectivă se va realiza pe cheltuiala partenerului privat, care își va recupera sumele investite abia după deschiderea spitalului, de la Primărie, dar și din administrarea și întreținerea unității, care ar urma să fie asigurată pe o perioadă de 20 – 30 de ani, respectiv din decontarea cheltuielilor prin Casa de Asigurări pentru serviciile de întreținere (mâncarea asigurată pacienților, spălarea lenjeriei, curățenia pentru care se decontează un anumit cost pentru fiecare pacient internat și tratat), dar și alte servicii conexe (cum ar fi de exemplu unități de alimentație publică sau alte facilități ce vor deservi noul spital). „Odată construită, clădirea va fi în proprietatea municipalității, cum de exemplu este și în cazul Spitalului Tractorul, care este al Primăriei, dar este administrat de către Consiliul Județean. Prin acest proiect pe care îl vom derula, ne propunem însă să amenajăm un spital care să corespundă actualelor cerințe. Nu este obligația noastră ca municipalitate să ne ocupăm de activitatea spitalicească, fiindcă de acest lucru ar trebui să se ocupe Statul Român, însă spitalele actuale nu mai corespund și de aceea vrem să schimbăm această situație, că construim ceva modern, iar actul medical să se deruleze în condiții civilizate. De aceea, pentru a fi administrat eficient, vom încheia un parteneriat public – privat, astfel ca medicii să își poată desfășura activitatea propriu-zisă, iar administratorul privat să se ocupe de problemele administrative, de la curățenie, la problemele care pot apărea în ceea ce privește funcționarea unor instalații și lucrurile să se desfășoare astfel fără sincope. Tot ce ține de serviciul medical rămâne însă în sarcina autorității publice, ca și până acum”, a explicat George Scripcaru.

2,5 milioane de euro pentru pregătirea documentațiilor

Tocmai pentru că încheierea unor parteneriate publice – private este o noutate pentru români, edilii brașoveni au încheiat acest acord cu BERD, care ar urma să apeleze la consultanți externi pentru a definitiva acest parteneriat, astfel încât să există interes și din partea partenerilor privați, dar și condiții avantajoase pentru municipalitate. În continuare, reprezentanții Primăriei vor trebui să lucreze cu consultanții BERD pentru definirea conceptului noului spital, dar și să pună la dispoziția acestora studiul de prefezabilitate, care este în perioada de atribuire a contractului, și ar urma să fie definitivat într-o perioadă de 3 luni. „Am alocat deja 2,5 milioane de euro pentru pregătirea integrală a studiilor de oportunitate și de justificare pentru selecția soluției optime atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar pentru construcția noului spital. Și în ceea ce privește finanțarea sunt luate în calcul trei variante, respectiv cu fonduri de la bugetul local, accesarea unei finanțări nerambursabile prin Programul Operațional Regional sau un împrumut de la BERD. Aceste scnearii vor fi analizate și se va alege o soluție fezabilă, atât în ceea ce privește recuperarea investiției, cât și în ceea ce privește costurile de operare și întreținere, deoarece acestea trebuie să fie unele suportabile de către administrație și populație”, a precizat Venera Vlad, reprezentant al BERD. Aceasta estimează că pregătirea priectului va dura aproximativ 2 ani, deoarece este un proiect foarte complex, iar construcția propriu-zisă, este estimată la 2 – 3 ani, astfel că spitalul își va putea deschide porțile, cel mai devreme, în 2024.

Primarul George Scripcaru a precizat că intenționează ca împreună cu consultanții BERD să finalizeze cât mai repede partea de documentații și de studii, astfel încât proiectul să fie depus pe POR în vederea finanțării, ținând cont că trebuie luată în calcul și dotarea noii unități sanitare.

BERD alocă primele 2,5 milioane de euro pentru noul spital al Brașovului. În cel mai fericit caz, acesta va fi funcțional din 2024

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. Spaga doctorilor nu se pune ca cost suplimentar ?

  2. Pingback: BERD semnează cu Primăria acordul pentru noul spital al Brașovului - Biz Brasov

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*