Cele două cazuri de gripă porcină africană identificate într-un cartier de rromi de la marginea orașului Sfântu Gheorghe au alertat autoritățile din județul Brașov care au luat măsuri foarte rapid. Au fost instituite filtre în localitățile de graniță cu județul Covasna – Apața, Augustin, Măieruș, Feldioara, Bod, Podu Olt, Teliu și Vama Buzăului, iar situația din gospodării este monitorizată de primării și de medicii veterinari din localități.
Dorin Enache, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, spune că cei doi porci descoperiți în Covasna au fost hrăniți cu resturi de la groapa de gunoi a orașului Sfântu Gheorghe, motiv pentru care a solicitat responsabililor de la drumurile naționale să ridice constant gunoaiele aruncate la marginea drumurilor, astfel încât acestea să nu fie ridicate și duse în gospodării de către crescătorii de porcine.
Potrivit lui Enache, în arealul de proveniență a celor două cadavre de porci au fost identificate alte 61 de porcine care sunt sănătoase, așa că nu s-a trecut la uciderea lor. „Nu suntem ca să ucidem, ci ca să avem grijă de sănătatea oamenilor și a animalelor”, a spus acesta. În plus, a cerut reprezentanților din localități să le semnaleze dacă se identifică o creștere a ritmului de sacrificare de porci, acesta fiind un semnal că boala nu este raportată autorităților. În perioada sărbătorilor de iarnă au fost sacrificate 2.500 de exemplare de porci din efectivele populației, iar în martie, când va fi făcută repo
Focarul de la Sfântu Gheorghe se află la 15 kilometri de județul Brașov, fiind cel mai apropiat de până acum. Anul trecut au mai fost identificate focare în Buzău și Argeș, dar acestea se aflau la mare depărtare de Brașov.
„Eu am un optimism rezervat că boala nu va ajunge la Brașov, ci asta nu oentru că nu am putea controla carnea și opri la timp boala dacă va afecta animalele, ci pentru oamenii sunt purtători ai bolii – pe haine, pe mâini, pe tălpile încălțămintei – iar aceștia pot aduce boala în județ fără să știe”, a mai spus Enache.