Brașovul s-a transformat în ultimii ani și într-un puternic centru economic datorită investițiilor atrase. Cu o creștere economică anuală de 8,16% în intervalul 2000-2015, orașul fermecător de la poalelei Tâmpei a reușit să devanseze Singapore, unul dintre tigrii Asiei, care a înregistrat în perioada sa de boom economic din 1965-1980 doar o creștere de 7,25%. Mirajul economic al Brașovului se bazează pe o puternică tradiție în industria prelucrătoare, o forță de muncă calificată și o industrie a turismului în continuă dezvoltare, notează un recent raport al Băncii Mondiale în care este făcută o radiografie amănunțită a dezvoltării accelerate din ultimii ani a acestui oraș.
Când autoritățíle locale se implică
Pe lângă poziționarea sa strategică, în centrul României, într-un punct în care se vor întâlni trei autostrăzi importante, în apropierea Bucureștiului și a unor alte mari centre urbane (Ploiești, Sibiu și Târgu Mureș), la creșterea atractivității Brașovului pentru firme a contribuit și administrația locală. În acest context, analiza instituției financiare internaționale amintește proiectul pentru construcția aeroportului Ghimbav, care va crește substanțial conectivitatea, precum și decizia municipalității de a acorda facilități fiscale companiilor care operează parcurile industriale ale orașului.
Infrastructura de afaceri atrage
Zona Metropolitană Brașov are una dintre cele mai mari densități ale parcurilor industriale din România, acesta fiind un factor decisiv în atragerea investițiilor străine în ultimul deceniu. Parcurile industriale Brașov, Roman, Carfil, Prejmer, WDP etc., alături de centrele de afaceri au reușit, prin facilitățile oferite, să atragă în ultimii ani un număr foarte mare de companii, în general străine, iar acest lucru s-a simțit în economia județului. Conformei analizei Băncii Mondiale, la nivelul anului 2016, cele mai mari 50 de companii care își desfășurau activitatea în zona Brașov totalizau o cifră de afaceri de aproape 1,2 miliarde de euro. De asemenea, în 2017 exporturile județului se apropiau de 3,5 miliarde de euro, după ce în urmă cu 10 ani ele depășeau cu puțin un miliard de euro.
În industria IT & C, cele mai mari salarii
Cele mai mari salarii erau acordate în 2017 în următoarele sectoare: IT & C (cca 1.040 euro); industria petrochimică (cca 750 euro); industria aeronautică (cca 740 euro); fabricarea de automobile și componente auto (cca 715 euro); finanțe (cca 660 euro); energie (cca 660 euro); fabricarea de echipamente și unelte (cca 620 euro); fabricarea de echipamente electrice (cca 580 euro). La polul opus, cele mai scăzute salarii au fost oferite în industria mobilei (cca 258 euro); colectarea deșeurilor (cca 310 euro); industria materialelor plastice (cca 315 euro); HoReCa (cca 290 euro); industria textilelor (cca 315 euro); jocuri de noroc (cca 320 euro); industria alimentară (cca 325 euro) și în construcții (cca 325 euro).