Anul acesta vor fi lansate rețelele de generația a cincea (5G) care se vor extinde pe scară largă și vor oferi o conexiună mai bună consumatorilor, dar și companiilor, aducând noi oporunități de dezvoltare a industriei de telecomunicații, potrivit celei de-a 18-a ediții a studiului Deloitte „Previziuni în Tehnologie, Media și Telecomunicații (TMT)”.
Operatorii se telefonie mobilă se așteaptă ca investițiile pentru implenetarea tehnologiei 5G să aibă o valoare similară cu cele actuale alocate pentru tehnologia 4G, ca urmare a celor pe care le-au făcut deja pentru dezvoltarea rețelelor, conform studiilor recente.
Tehnologia 5G a fost testată în 2018 de 72 de operatori din toată lumea, iar din acest motiv Deloitte preconizează faptul că aproximativ 50 de operatori vor lansa serviciile 5G până în 2020, în special în marile orașe. De asemenea, Deloitte estimează că aproximativ 20 de furnizori vor lansa în 2019 echipamente compatibile 5G și vor vinde aproximativ un milion de unități.
Cele mai vândute dispozitive conectate la nivel globat în 2019 vor deveni difuzoarele inteligente cu asistenți vocali digitali integrați, vânzările fiind estimate la este 164 de milioane de unități până la sfârșitul anului. Numărul global de produse de acest tip va crește la 250 de milioane, iar industria va ajunge la o valoare de șapte miliarde de dolari.
În plus, se estimează o creștere a gradului de utilizare a soluțiilor software, dar și a serviciilor în cloud bazate pe inteligența artificială. Astfel, în 2019, 70% dintre companiile din întreaga lume vor avea abilități bazate pe aceasta, prin soluții software în cloud, în timp ce 65% vor crea aplicații bazate pe inteligența artificială, utilizând servicii de dezvoltare în cloud.
„Ne aşteptăm ca anul acesta soluţiile bazate pe inteligenţa artificială să se extindă şi în România, pe măsură ce organizaţiile au acces mai facil la tehnologii avansate. O parte dintre clienţii noştri implementează deja proiecte care să le permită să beneficieze de cele mai bune şi inovatoare aspecte ale revoluţiei inteligenței artificiale, care continuă să schimbe radical felul în care trăim, facem afaceri, lucrăm, călătorim, comunicăm sau ne petrecem timpul liber”, spune Dinu Bumbăcea, partener coordonator Consultanţă, Deloitte România, conform economica.net.