În lipsa unor locuri de parcare, dar și din cauza numărului mare de autovehicule, staționarea acestora la întâmplare a devenit un fenomen care ia amploare la nivelului municipiului Brașov. Astfel, în special în cartiere, pe timp de noapte și în weekenduri trotuarele sau chiar și spațiile verzi se transformă în parcări pentru mașinile mici, dar și dubele, camionetele sau chiar autobuzele de firmă cu care angajații vin liniștiți acasă, fără să se gândească că nu au unde să gareze în special o mașină cu tonaj mai mare.
Astfel, Birourile specializate pe aplicarea legislației rutiere din cadrul Poliției Locale Brașov au primit, în 2018, spre soluționare 442 de sesizări venite din partea brașovenilor, cele mai multe provenind de la locuitorii din cartiere (peste 300).
Peste 6.600 de șoferi sancționați
În 2018 polițiștii locali de la rutieră au sancționat 6.600 de conducători auto indisciplinați care au parcat pe locurile speciale pentru persoane cu dizabilități, pe zone verzi, pe trecerile de pietoni, piste pentru biciclete, în intersecții sau alte locuri cu vizibilitate redusă. De asemenea, au fost penalizați și cei ce au blocat accesul în instituții sau imobile, au parcat în statiile RAT ori au oprit sau staționat în locuri nepermise, semnalizate ca atare.
Indicatoarele cu oprirea interzisă, ignorate
În conformitate cu statisticile Poliției Locale, cele mai multe sancțiuni aplicate șoferilor de autovehicule de transport marfă sau călători, care nu au respectat legislația în ceea ce privește parcarea, au fost în zona centrală, dar și în cartierele Bartolomeu și Tractorul. Numai acestei categorii de conducători auto le-au fost aplicate 798 de sancțiuni în valoare de 285.700 de lei.
„Valoarea sancțiunilor pe care polițiștii locali le-au aplicat anul trecut este de în jur de 1,3 milioane de lei și aproape 7.200 puncte de penalizare. De remarcat este faptul că, cele mai multe sancțiuni (2011 amenzi, în valoare 298.515 lei și 4022 puncte penalizare) au fost aplicate șoferilor care au fost surprinși că au oprit în zona de acțiune a indicatorului «Oprirea interzisă». Pe locul doi, sunt sancțiunile aplicate pentru cei ce au blocat accesul în imobile (1053 p.v., valoare 162.700 lei), iar sancțiunile aplicate la HCL 152/2006 – privind reglementarea staționării și parcării pe domeniul pubic al municipiului Brașov a vehiculelor de transport marfă și călători au fost în număr de 798 de procese-verbale în valoare de 285.700 lei. De asemenea, au fost amendați alți 529 de șoferi care au oprit/staționat pe treceri de pietoni, piste de biciclete (valoare de 78.445 lei), iar 603 conducători auto care au parcat pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, fără a avea dreptul, au primit amenzi în sumă totală de 200.550 lei”, a precizat Anca Lăutaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Totodată, în prima jumătate a lunii ianuarie 2019, polițiștii locali de la Biroul Rutier au aplicat 262 de sancțiuni pe aceasta linie de muncă, în valoare de peste 68 de mii de lei, cu 282 puncte penalizate pe carnetul de conducere.
În ce bază au fost aplicate sancțiunile și care a fost cuantumul amenzilor:
HCL 152/2006 – privind reglementarea staționării și parcării pe domeniul pubic al municipiului Brașov a vehiculelor de transport marfă și călători:
ART. 1 – Se interzice staționarea vehiculelor de transport marfă și călători cu greutate maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, în parcuri, pe trotuare, alei pietonale, în parcurile publice destinate autoturismelor, parcările de reședinta amenajate în jurul imobilelor de locuit, precum și pe carosabilul străzilor din cartierele de locuit, în care există semnalizare corespunzatoare, privind această interdicție;
NR. Procese – Verbale: 33, ÎN VALOARE DE 7.300 LEI
ART. 2 – Se interzice staționarea și parcarea vehiculelor de transport marfă și călători indiferent de tonaj, în parcările publice destinate autoturismelor precum și în parcările de reședință amenajate în jurul imobilelor de locuit;
NR. Procese – Verbale: 109, ÎN VALOARE DE 21.000 LEI
ART. 3 – Se interzice staționarea pe domeniul public a vehiculelor de transport marfă cu greutatea maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, cu excepția cazurilor când se face aprovizionare cu condiția respectării Regulamentului privind eliberarea și folosirea permiselor de liberă trecere;
NR. Procese – Verbale: 3, ÎN VALOARE DE 500 LEI
ART. 4 – Se interzice parcarea vehiculelor în alte locuri decât cele special amenajate și destinate acestui scop.
NR. Procese – Verbale: 644, ÎN VALOARE DE 255.200 LEI