Imobiliare, Stiri Brasov

Palatul Știrbey, cumpărat de compania de salubritate Comprest SA pentru patru milioane de euro. Firma este deținută în acte de sora „rezidentului” palatului, Marcel Butuza

Foto: newsbv.ro

Compania Comprest SA, operator de salubritate și deszăpezire în municipiul Brașov, a achitat aproape 19 milioane de lei (circa 4 milioane de euro) pentru Palatul Știrbey și Parcul Dendrologic.

Palatul Știrbey a fost scos la vânzare în urma insolvenței companiei Vectra, cea care deținea imobilul. De altfel, acesta era depus gaj la BCR pentru un credit de aproximativ 14 milioane de lei, iar Comprest, o companie controlată de damilia Butuza, ca și Vectra SA, a achiziționat creanța, eliberând astfel imobilul de sarcini.

Ministerul Culturii și Primăria Brașov au refuzat, la finele anului trecut, să își exercite dreptul de preemțiune în cazul vânzării Palatului Știrbey, „licitația” având loc înainte de Crăciun.

Vectra Service a intrat în insolvență în 2013, valoarea creanțelor acceptate la plată fiind de 234,951 milioane de lei (aproximativ 52,44 milioane de euro).

Cel mai mare creditor era BCR, cea mai mare bancă din sistem, care avea de recuperat de la compania braşoveană 89,430 milioane de lei, adică peste o treime din totalul creanţelor. Interesant este că pe locul doi în topul celor care aveau de recuperat bani de la compania de construcţii se afla chiar administratorul unic al companiei, Marcel Butuza. Acesta avea de recuperat 20,262 milioane de lei, peste 8,5% din valoarea totală a creanţelor.
Creditorii garantaţi, printre care se afla şi BCR, aveau de recuperat creanţe admise în valoare de 143,988 milioane de lei, se arată în Tabelul preliminar al creanţelor, realizat de administratorii judiciari Cenţu SPRL şi Casa de Insolvenţă Transilvania. Alături de BCR, şi alte bănci aveau de recuperat sume importante: Raiffeisen Bank – 16,111 milioane de lei, Piraeus Bank – 13,107 milioane de lei, Volksbank – 10,439 milioane de lei şi BRD – 6,756 milioane de lei.
Compania Comprest SA este controlată în acte de Maria Voicu, sora omului de afaceri brașovean, aceasta deșinând un pachet de 99% din titluri. În 2017, societatea brașoveană a avut un business de 48 de milioane de lei și un profit de aproape un milion de lei.

Palatul a fost construit în anul 1922 de Barbu Știrbey, un apropiat al regelui Ferdinand. După naționalizare s-a transformat în „Palatul pionierilor”. În 2005 a fost retrocedat, apoi vândut companiei Vectra. Palatul este așezat în mijlocul unui parc dendrologic de 84.000 de metri pătrați care conține numeroase plante rare.

 

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*