Pe 12 decembrie, lucrările de reabilitare ce se derulau în curtea Colegiului Național Unirea au fost sistate, după ce lângă fundația clădirii au fost descoperite o serie de oseminte.
Acestea se aflau la o adâncime de aproximativ 3 metri și cel mai probabil oasele erau acolo de mai bine de un veac. Astfel, lucrările au fost suspendate pentru a se face constatările necesare, fragmenetele fiind ridicat de către arheologii de la Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu care Primăria are un contract pentru acordarea de asistență arheologică. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, în urma primei expertize, a rezultat că respectivele oase sunt de animale și au fost în umplutura care s-a turnat la momentul clădirii construcției, lângă fundație. „Așteptăm însă răspunsul oficial din partea arheologilor cu privire la proveninența acestor oseminte. De asemenea, Direcția Județeană de Cultură a transmis o adresă prin care s-a ridicat ordinul de suspendare a lucrărilor, astfel că se poate lucra și la exterior, cu condiția să existe supraveghere arheologică. Deocamdată însă, din cauza vremii nefavorabile, lucrările sunt suspendate până în luna martie și se lucrează la interior”, a explicat Sorin Toarcea.
Peste 50% din lucrări au fost finalizate
În acest moment, se lucrează la toate nivelurile clădirii la partea de instalații, iar săptămâna viitoare ar urma să fie turnată prima șapă. Până în prezent, au fost realizate peste 50% din lucrările prevăzute în proiect. Construit în anul 1897, corpul A al Colegiului Național Unirea necesita un amplu proiect de consolidare și renovare, astfel încât cursurile să se poată desfășura în condiții optime. Lucrările au demarat din luna iulie, iar costul total al poriectului este de 7.913.743,74 lei inclusiv TVA și include și montarea unui lift exterior, dar și a unor hidranți, astfel încât clădirea istorică să corespundă cerințelor pompierilor. În acest corp al liceului sunt 27 de săli de clasă, birouri, bibliotecă, grupuri sanitare, cabinet medical, sala de sport, sala festivă. Clădire are o suprafaţă utilă de 4.122.15 mp și suprafaţă construită de 1.394 mp.