Stiri Brasov, Turism

Primăria va contura, anul acesta, studiul de fezabilitate necesar refacerii Cetățuiei de pe Dealul Straja, care se ruinează pe zi ce trece

Litigiul în cazul Cetățuiei Brașovului nu s-a clarificat încă oficial și în acte, mai fiind de făcut un pas birocratic de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În schimb, Curtea de Apel Brașov a dat o decizie definitivă cu privire la trecerea în proprietatea statului a Cetățuiei de pe Dealul Straja, care este executorie, iar Primăria a avut o serie de comunicări cu Ministerul Finanțelor pentru a prelua obiectivul. Astfel, șfârșitul anului trecut, Consiliul Local Brașov a aprobat o hotărâre privind trecerea Cetatuiei în domeniul public al Municipiului. Primarul George Scripcaru a precizat că următorul pas este emiterea unei hotărâri de Guvern prin care să se parafeze acest transfer. De asemenea, acesta a adăugat faptul că în bugetul pe acest an vor fi alocate fondurile necesare realizării studiului de fezabilitate pentru refacerea monumentului istoric, care este într-o stare avansată de degradare.

Și turnurile și bastioanele vor trece la Primărie

„Deoarece această etapă, de punere în executare a sentinței, s-a prelungit, am luat decizia de a iniția demersurile pentru preluarea acestui monument istoric. Astfel, la începutul lunii septembrie, am comunicat ministerului intenția noastră de a prelua, reabilita și repune în circuitul turistic acest monument. Astfel, pentru demararea procedurilor la nivel guvernamental, a fost necesară mai întâi emiterea unei hotărâri de consiliu cu privire la acordul nostru de a prelua Cetățuia”, a spus primarul Brașovului. Totodată, Primăria Brașov mai așteaptă și aprobarea hotărârii de Guvern necesară pentru preluarea turnilor și bastioanelor vechii Cetăți, care au fost în administrarea CJ Brașov, dar acum sunt cu lacătul pe ușă.

Pentru ca edilii să devină proprietari cu acte în regulă pe aceste obiective turistice, respectiv o serie de turnuri și bastioane, Guvernul trebuie să modifice o hotărâre emisă în 2002, astfel ca acestea să fie transferate la proprietarul de drept, respectiv la Primăria Brașov, care să le repună în valoare. Hotărârea se lasă însă așteaptată, deși CJ Brașov a întreprins încă din luna septembrie a lui 2017 demersurile în vederea realizării acestui transfer, însă pe parcurs au mai fost cerute o serie de completări, care, de asemenea, au fost transmise. Din actul guvernamental ar urma să fie radiate 17 poziții, care vor rămâne doar pe numele Primăriei Brașov. Printre acestea se numără Casa Sfatului, Turnul Negru, Cetatea Brașovului (incinta fortificată, latura vestică), Bastionul Postăvarilor, Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura sud-vest), Bastionul Frânghierilor, Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura nord vest), Turnul Alb, Turnul Măcelarilor, Bastionul Porții (pod fortificat peste pârâul Graft), Cetatea Orașului Brașov (incinta fortificată, latura nord-estică), turnul de apărare de pe strada Castelului 76-78, turnul de apărare de pe strada Castelului 154, turnul de apărare de pe strada George Barițiu nr 12 și Turnul Studenților (strada G. Barițiu nr 24).

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*