Stiri Brasov, Timp liber

O familie de brașoveni încearcă să elimine „chinezăriile” de pe piață cu produse originale. Vor primi bani europeni pentru a crea obiecte handmade

Familia Poruțiu are, din 2012, o afacere care a luat ființă din dorința Dianei Poruțiu de a face ceva pentru comunitatea din care face parte. Anul acesta, ei au participat la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului și au încercat să ofere brașovenilor, și nu numai, decorațiuni și bijuterii handmade.

Pasiunea Dianei Poruțiu de a face obiecte handmade a început încă din facultate, când a lucrat ca învățătoare în sistemul Waldorf, care se bazează pe dezvoltarea aptitudinilor înnăscute prin artă și meșteșug. „Nu am niciun fel de pregătire în acest domeniu, însă am noroc că sunt autodidactă. După ce am avut al treilea copil, în perioada în care am stat acasă, am vrut să fac obiecte handmade pentru mine. Așa am ajuns să ne dezvoltăm în timp cu tehnici și materiale noi. Totul e învățat și simțit”, povestește Diana.

 

Turiștii caută produse artizinale

La târgul de Crăciun din Piața Sfatului, familia participă de 4 ani, cel din 2017 însă fiind singurul la care au absentat, fiind prezenți la unul organizat în interiorul mall-ului Coresi. Aceștia iau parte în general la târguri prin țară, dar și-ar dori ca și cele din Piața Sfatului să fie mai deschisă la așa ceva. „La puținele târguri la care am participat în Piața Sfatului, sunt foarte mulți turiști bucuroși că găsesc ceva lucrat manual. Ei nu au foarte multe variante, când vine vorba de suveniruri, pentru că, în magazinele de pe Republicii, produsele sunt făcute în China, iar asta nu e ceea ce caută oamenii”, susține Diana.

Se pare că evenimentul a fost prielnic vânzărilor de decorațiuni de Crăciun, însă, după perioada Revelionului, clienții au preferat să achiziționeze în principal bijuterii. „Vânzările au mers foarte bine la deschiderea târgului, în 1 decembrie, pentru că am avut foarte mulți cumpărători, iar atmosfera de sărbătoare i-a cuprins pe toți. Am vândut multe decorațiuni de Crăciun în pahare cu picior în care am pus conuri, nuci, lumânări și panglici”,  afirmă Diana.

 

Bijuterii cu tricolor

În prima săptămână din decembrie, Diana a oferit clienților bijuterii cu tricolor. Aceasta a mărturisit că nu se aștepta ca oamenii să fie interesați de astfel de produse, însă, faptul că s-au vândut 70 de perechi de cercei, a venit ca o surpriză pentru familie. „Nu am crezut că lumea chiar cumpără și poartă astfel de bijuterii. Am adus cercei și brătăți cu tricolorul mai mult de încercare, dar oamenii au fost foarte încântați. S-au vândut și după 1 decembrie, ceea ce arată faptul că nu au fost achiziționate numai datorită unui imbold de moment”, povestește zâmbind Diana.

Deși la început, vânzările păreau să meargă bine, de 3 zile familia nu a mai vândut nici măcar un produs handmade. Se pare că decizia de a prelungi târgul de anul acesta până în 13 ianuarie, nu este deloc benefică pentru cei care au căsuțe de artizanat. „Primăria nu ne diferențiază în niciun fel de comercianții care sunt pe piață. Cei care aduc vin cumpărat, pe care mai apoi îl vând, au profit mult mai mare decât noi și plătesc aceeași taxă pe care o plătim și noi. Pe lângă faptul că nu avem vânzări, trebuie ca în fiecare zi să ții deschisă căsuța și să stai în frig, fiindcă ai semnat un contrat”, spune Diana.

 

Materiale de aproximativ 13.000 de lei

O mare problemă pare să fie faptul că oamenii nu înțeleg de ce anumite produse au un preț mai ridicat, ei gândindu-se doar la costurile materialelor pe care le văd ei în obiectele finale. De multe ori, fiecare detaliu al unei decorațiuni este bine gândit. „Ai folosit o bucată de lemn, o lumânare și câteva funde, însă totul costă. Lumânarea nu stă pur și simplu acolo, trebuie să o lipești cu un adeviz foarte bun ca să nu se desprindă, pentru că întotdeauna oamenii apucă decorațiunea de acolo. Pe căsuța din Piața Sfatului am dat aproape 8.000 de lei, iar materialele, până acum, au ajuns la aproximativ 13.000 de lei. Banii ăștia trebuie să se reflecte tot în costul produselor”, susține Diana.

Cei care apreciază munca pe care aceasta o depune, par să fie, de cele mai multe ori, turiștii americani. Ei sunt interesați de tehnicile care au fost utilizate pentru realizarea obiectelor handmade și, chiar dacă nu cumpără, se declară încântați de tot ceea ce face Diana. „Sunt unii oameni care chiar ascultă, sunt interesați și vor să vadă cât mai multe obiecte artizanale. Din păcate, cei mai mulți sunt străini. Românii au împresia ca ceea ce facem noi e ușor de realizat, dar, abia în momentul în care le dai să modeleze o bucată de lut polimeric, își dau seama că nu este atât de simplu precum pare”, afirmă Diana.

 

Finanțare europeană pentru produse handmade din lemn

Recent, soțul Dianei, Paul Poruțiu, a făcut un curs de antreprenoriat, în urma căruia a depus un plan de afaceri, care urmează să primească finanțare europeană. Familia dorește să-și extindă afacerea și pe partea de prelucrare a lemnului, utilizând tehnici de tăiere cu laserul și gravare a acestui material. „Finanțarea o vom primi, probabil, în luna august. În ultimul timp au apărut pe piață destul de multe produse prelucrate în acest fel, dar noi mizăm pe faptul că obiectele vor fi desenate și create de noi. Sunt foarte multe persoane care iau imagini de pe internet și folosesc același model, însă noi sperăm să aducem un plus de originalitate”, încheie Diana.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*