Stiri Brasov, Turism

VIDEO Scene horror pe pârtiile din Poiană, din cauza teribiliștilor care vor să se facă „remarcați”. Aproape 60 de accidentați, în 6 zile

Accidentele sunt la ordinea zilei pe pârtiile din Poiana Brașov, iar acest lucru se datorează inconștienței multora dintre schiori, după cum au remarcat salvamontișii brașoveni. Aceștia au intervenit în ultimele zile și la accidente desprinse parcă din filme horror. Din păcate, mulți dintre cei care ajung pe pârtie nu conștientizează pericolul , iar „decalogul schiorului” este doar o teorie pentru cei care vin pe pârtie doar pentru a se face remarcați prin atitudinea teribilistă.

După cum a precizat Sorin Păltânea, directorul Serviciului Public Local Slavamont, Agrement și Parking, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate 58 de accidente, iar cele mai multe au fost sâmbătă. Unul dintre cazurile horror la care salvamontișii au acordat primul ajutor a fost al unui schior care s-a ales cu o tăietură adâncă până la os, după ce un alt turist pe snowboard nu l-a ferit, iar placa lui s-a transformat practic într-un cuțit cu care i-a sârtecat piciorul. „Sunt părinți care nu conștientizează aceste pricole și își duc copilul pe sanie, pe marginea pârtiei. Este foarte riscant, deoarece sunt și schiori începători, care nu știu să îi ferească, sau sunt alții care pur și simplu nu țin cont și cu cantul schiului sau plăcii îi pot tăia pur și simplu pe copii ținuți pe sanie. Am avut acest caz, cu schiorul cu piciorul tăiat, a avut o hemoragie gravă, se umpluse toată pârtia de sânge”, a povestit Sorin Păltânea.

Acesta a subliniat faptul că astfel de incidente nu se petrec din cauza faptului că pârtia este mai dificilă sau nu este pregătită, ci pentru că mulți dintre schiori nu se gândesc decât la ei. Și în cazul preluării accidentaților de pe pârtii misiunea salvamontiștilor este destul de dificilă, deoarece unii turiști nu le eliberează calea, iar salvatorii nu au altă posibilitate de a-i conștinetiza, decât vorba bună. „Accidentele apar, de obicei, la prima oră, când turistul nu e steîncălzit sau după ora 13.00, când fiecare se mai duce la cabană, la o bere, mai stă la soar un timp, astfel că dispare adrenalina, iar mușchii sunt relaxați, astfel că și accidentele sunt iminente. De asemenea, cauzele accidentelor țin și de modul de abordare a pârtiei, respectiv dacă abordezi o pârtie cu un nivel de pregătire sub gradul de dificultate al acesteia, dar și dacă schiezi pe o pârtie ușoară, peste gradul de dificultate și te dai în spectacol cu 70 – 80 km pe oră. Totodată, contează să ai și dacă echipamentul potrivit. Nu poți schia cu schiuri de competiție, pentru că este foarte greu să le conduci. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că domeniul schiabil din Poiană este foarte aglomerat, fiindcă este ales de cei mai mulți schiopri fiindcă este foarte sigur, oferă un peisaj deosebit, și este de asemenea și accesibil. Pe cale de consecință, toți care ajung pe pârtie trebuie să înțeleagă că regulile din «Decalogul schiorului» trebuie respectate”, a subliniat șeful de la Salvamont.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*