Social, Stiri Brasov

Brașovul, oraș lider la violență domestică

În cele 10 zile de când a intrat în vigoare ordinul privind modalitatea de gestionare de către polițiști a cazurilor de violență domenstică, Poliția Română a emis 150 de ordine provizorii de protecție, dintre care peste 70% (105 ordine) în mediul urban.

Potrivit Poliției Române, în cele 10 zile de intrare în vigoare a Ordinului comun M.A.I./M.M.J.S. nr. 146/2578/2018, care se referă la modalitatea de gestionare de către polițiști a cazurilor de violență domestică, cele mai multe ordine provizorii de protecție au fost emise în municipiul București (18) și în județele Brașov (18), Vâlcea (16), Brăila (13) și Sibiu (10).

”De la data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor”, au precizat, vineri, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române.

Ordin stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestic, metodologia de utilizare a formularului de evaluare și a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

”Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane”, au mai precizat reprezentanţii IGPR.

Polițiștii sunt cei care pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri  necesare eliminării riscurilor imediate. Aceștia observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate, însă, dacă se impune, pot solicita intervenția echipelor medicale. De asemenea,ei informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

În plus, pot sesiza structurile specializate ale Poliției Române sau ale altor instituții în situația în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate și alte fapte incriminate, obținând probe, după caz. Ordinul prevede şi modul în care poliţiştii trebuie să acţioneze în situaţii speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

”Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol”, se mai arată în document.

Dacă răspunsul este afirmativ la două dintre primele șapte întrebări, atunci polițistul va încadra situația ca având un „risc iminent pentru victimă” și va putea emite ordinal de protecție provizoriu. În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu.

„Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”, se mai arată în document.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de resedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că peste 4.500 de polițiști au fost deja instruiți pentru a aplica noua procedură.

În primele 11 luni ale anului trecut au fost sesizate 35.623 infracțiuni din sfera violenței domestice, dintre care 52,3% în mediul urban și 47,7% în cel rural, potrivit datelor IGPR.

”Dintre acestea, ponderea cea mai mare parte este reprezentată de faptele de lovire sau alte violenţe – 58,6%, urmate de ameninţare – 7,25%, abandon de familie – 21,33% şi nerespectare a ordinelor de protecţie – 3,71%.  Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni s-au comis la domiciliul subiecţilor (75% din totalul infracţiunilor)”, a precizat IGPR.

În acestă perioadă , instanțele judecătorești au emis 3.438 de ordine de protecție, cele mai multe la solicitarea victimelor (3.393), alte 22 la solicitarea procurorului și 23 la solicitarea altor instituții sau atribuții în domeniu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

3 Comentarii

 1. beldianu iolanda

  cam neinsiprat titlul dv. Nu cred ca sunt mai multe cazuri in Brasov decat aiurea, mai degraba cred, din ceea ce stiu, ca Politia brasoveana isi face datoria si intervine promt, ceea ce face ca si increderea victimelor in politie sa creasca. pana la urma asta e importan. poate reusiti data viitoare sa evidentiat si ceea ce e pozitiv intr-o stire.
  pana la urma Bucurestiul ca oras are fix atatea cate are brasovul ca judet ? deci de unde ati scos-o cu “oras lider”?! un pic mai multa atentie la detalii nu cred ca strica nimanui. asa pot sa spun si eu ca asociatiei noastre i s-au adresat in primele 5 zile ale anului 7 cazuri …asta ce inseamna , ca “brasovul e lider” la batai ?!

 2. beldianu iolanda

  http://www.cpe.ro/wp-content/uploads/2016/03/Mediatizarea-actelor-de-violenta-in-familie.-Ghid-jurnalisti.pdf
  E mai vechi ghidul, legislatia s-a mai schimbat, dar niste principiii de pe-acolo poate totusi sunt de folos celor care vor sa scrie argumentat si documentat despre violenta domestica .

 3. beldianu iolanda

  altfel, va multumim ca ati facut cunoscute noile modificari ale legislatiei menite sa protejeze victimele violentei. ar fi important sa ne fiti alaturi si in demersurile care vizeaza problema agresorilor domestici care la ora actuala nu au parte inca de un sistem de monitorizare post constatarea faptei si nici de programe de consiliere pentru comportamentul agresiv. incalcarea ordinului e pedepsita de lege , dar din nefericire, in ultimii ani incalcarea ordinului a devenit sinonim cu ” omorarea victimei” . intre timp ce facem?!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*